Pesä Ysien seurahistorian 14. kausi Ykköspesiksessä jatkuu etelälohkossa. Kauden 2023 Ykköspesiksen sarjajärjestelmä on vahvistettu ja se pysyy muuttumattomana. Viimekautiseen tapaan naisten Ykköspesiksen runkosarja pelataan kahdessa kahdeksan joukkuen lohkossa, jossa oman lohkon joukkueita vastaan pelataan kahdesti – kerran kotona ja kerran vieraissa – ja toisen lohkon joukkueita vastaan kertaalleen.

Jokainen joukkue pelaa runkosarjassa siis kaikkiaan 22 ottelua.

Sarjan joukkueista Pesäkarhut-Akatemialla, Jyväskylän Kirittärillä ja Seinäjoen Maila-Jusseilla ei ole osallistumisoikeutta Ykköspesiksen ylempiin pudotuspeleihin, sillä Superpesisseurojen kakkosjoukkueilla ei oikeutta siihen ole.

Puolivälierät

Puolivälierissä pelaavat neljä parasta lohkon sisällä (1.-4. ja 2.-3.). Ottelut pelataan paras kolmesta -järjestelmällä ja kotietu on runkosarjassa paremmin sijoittuneilla joukkueilla.

Välierät ja loppuottelu

Välierissä pohjoislohkon runkosarjassa paremmin sijoittunut puolivälierän voittaja kohtaa etelälohkon runkosarjassa heikommin sijoittuneen puolivälierän voittajan ja etelälohkon runkosarjassa paremmin sijoittunut puolivälierän voittaja kohtaa pohjoislohkon runkosarjassa heikommin sijoittuneen puolivälierän voittajan.

Ottelut pelataan paras kolmesta -järjestelmällä ja kotietu on runkosarjassa paremmin sijoittuneilla joukkueilla.

Välierien voittajat pelaavat loppuottelussa, jonka voittaja nousee Superpesikseen ja häviäjä jatkaa superpesiskarsintaan. Ottelut pelataan paras kolmesta -järjestelmällä. Kotietu on runkosarjassa paremmin sijoittuneella joukkueella.

Superpesiskarsinta

Superpesiskarsinnassa pelaavat Superpesiksen putoamiskarsinnan voittaja sekä Ykköspesiksen
loppuottelun häviäjä. Paras viidestä -ottelusarjassa kotietu on superpesisjoukkueella. Ottelusarjan
voittaja pelaa Superpesiksessä ja häviäjä Ykköspesiksessä 2024.

Sarjasta putoaminen

Runkosarjassa lohkoissaan 7. ja 8. sijoittuneet joukkueet pelaavat lohkon sisällä
putoamiskarsinnan paras kolmesta -järjestelmällä. Voittajat jatkavat Ykköspesiksessä ja häviäjät
putoavat suomensarjaan. Kotietu on runkosarjassa paremmin sijoittuneilla joukkueilla.

Joukkueet kaudella 2023

Ysien lisäksi etelälohkossa pelaavat Jalasjärven Jalas, Jyväskylän Kirittäret, Laitilan Jyske, Mailajuniorit Kankaanpäästä, Janakkalan Jana, porilainen Pesäkarhut-Akatemia sekä Pöytyän Urheilijat.

Pohjoislohkossa puolestaan pelaavat Kajaanin Pallokerho, Lappajärven Veikot, Oulun Lippo Juniorit, Tyrnävän Tempaus, raahelainen Pattijoen Urheilijat, kuopiolainen Puijon Pesis, Seinäjoen Maila-Jussit sekä Ylivieskan Kuula.