Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, sillä tappioputketkin katkeavat joskus. Ysien lähes kymmenen vuoden mittainen vierastappio putki Lapualla katkesi keskiviikkona, kun Lapuan Virkiä kaatui kotiutuslyöntikilpailun jälkeen 1-2 (6-3, 2-3, 1-1, 8-9).

Ysit saivat otteluun hyvän lähdön, kun Lapuan ulkokenttä avusti Ysejä harhaheitolla, jolla joukkueen kärki Noora Pasi ehti jo kakkoselle. Elina Väreen ja Marianne Roihan hoidettua kenttäpesät täyteen sai Sarita Heikkinen eteensä ajolähdön. Heikkisen lyönti kolmospuolelle toi tulosta ja Pasi kiiti kotiin tuoden Ysien avausjuoksun.

Samantyyppinen oli Lapuan ensimmäinen vuoro, jonka aikana puolestaan Ysien ulkokenttä antoi harhalla pohjanmaalaiseille ilmaisen takavaihdon. Lapua tuli tasoihin, kun Eveliina Lämsä iski pallon Susanna Alavan eteen ja Kaisaleena Rautakorpi toi juoksun. Lapua onnistui lisäämään johtoaan ensimmäisessä vuorossa vielä kahdella juoksulla, kun Iina Lehtinen ja Janette Lepistö iskivät juoksut naiseen.

Toisessa vuorossa Lapua karkasi. Emmi Laine yllätti Ysien takakentän ja pallon vieriessä kauas taakse hän sai kiertää rauhassa kunnarin tyhjään kenttään. Lapuan järjesteltyä ajolähdön Lepistölle Ysien ulkokenttä kesti ensimmäisen yrityksen ja poltti Laineen, mutta Lepistön toinen yritys painui vastustamattomasti väliin, jolla Lehtinen sai tuo 5-1 lukemat. Ennen vuoron päättymistä Emmi Viitala kotiutti vielä Essi Kyllin, joka toi 6-1 lukemat.

Lapua ei tarvinnut kuin kolme sisävuoroa voittaakseen jakson, mutta viimeisellä vuorollaan se pysähtyi Ysien ulkokenttään. Nopeaan tahtiin Ysit poimivat kaksi paloa ja lukkari Essi Rytteri nappasi kopinnostopalon pääsi Ysit yrittämään lisäjuoksujen tekemistä neljännen aloittavalla.

Viimeisellä vuorollaan Ysit järjesteli etenemään lähteneen Eveliina Rantosen aina kolmoselle saakka ja hän sai kävellä sieltä kotiin tuoden 6-2 kavennuksen, kun Lapuan lukkari Jenna-Kammi Rahnaston kahdesta syötöstä puuttui alkuasento. Hetkeä myöhemmin Emmi Simonen kotiutti Pasin, joka toi 6-3 lukemat, joista lähdettiin tauolle.

Kaveri otti kuskin paikan alussa, mutta onneksi Rytteri pääsi hieman sotkemaan heidän peliään. Tiistaina taululle kirjoitettiin ”Tehdään tästä pesispeli.”. Tiesimme, että tänne on tulossa hyvin yleisöä ja varmasti ensimmäistä kertaa pesispelissä olleille tarjottiin kansallispeliä parhaimmillaan, iloitsi pelinjohtaja Ville Lantta.

Lapua sai ensimmäisellä vuorollaan heti tilanteen päälle ja sarjan lyöjätilastoa johtava Janette Lepistö onnistui kolmannella yrityksellä kotiuttamaan Lämsän.

Ysien ensimmäisellä vuorolla tilanteita saatiin luotua, mutta juoksuja ei tullut. Lisää murheita toi Väreen loukkaantuminen, kun hän oli tulossa kotipesään Heikkisen kotiuksesta. Tilanteessa Väre loukkasi jalkansa viitisen metriä ennen kotipesää. Hänet korvasi ensimmäisen vuoron jälkeen Annika Turtiainen.

Väreen loukkaantuminen oli harmillinen, sillä hän on meille tärkeä pelaaja, mietiskeli Lantta.

Ysit tulivat tasoihin toisessa vuorossa, kun Essi Rytteri järjesteli ajolähdön Henriikka Hariselle ja hänen lyöntinsä putosi polttolinjaan, jolla Hanna Järvi toi tasoituksen.

Kolmannen tasoittavalla Ysit järjesti nopeasti mahdollisuuden johtojuoksuun. Emmi Simonen kumautti pallon kolmospuolelta läpi ja Sarita Heikkinen ehti kiertämään kolmoselle, Simosen juostessa lyönnillään suorraan kakkospesälle saakka. Seuranneesta ajosta Harisen ei onnistunut, mutta toista ajoa purkanut Alava jysäytti pallon väliin ja Heikkinen sai tuoda 1-2 johdon Yseille.

Hanna Järvelle pedattu ajolähtö toi tulosta. Järvi kumautti kauniisti pallon kakkosjatkelle ja Eveliina Rantonen toi Ysit kahden juoksun karkumatkalle.

Lapua petasi viimeisellä sisävuorollaan ensin Lepistölle palottoman ajon, mutta lukkari Rytteri pimensi nelinkertaisen lyöjäkuningattaren täydellisesti ja Lepistön kaikki kolme lyöntiä painuivat laittomiksi. Ajon jatkuessa Eveliina Toppari laittoi kakkosrajaan näpyn ja Rautakorpi toi Lapualle 2-3 kavennuksen. Se ei kuitenkaan riittänyt, kun Jenna Kammi-Rahnaston yritys jakson päätteeksi toi lapualaisille kolmannen palon.

Supervuorossa Lapua iski omalla vuorollaan, kun Laine iski kakkospuolelle väliin ja Silja Syrjälä toi avausjuoksun. Perään Lepistölle tulleen ajolähdön Heikkinen pelasti upealla venytyksellä vuorenvarman läpilyönnin ja vuoro päättyi Rytterin hurjaan tolppaan, josta Kammi-Rahnasto löi pallon kolmospuolelta laittomaksi.

Omalla vuorollaan Ysit tulivat tasoihin, kun Heikkinen järjesteli ensin takatilanteen upealla lyönnillä. Tilanteesta saadut kaksi ensimmäistä ajolähtöä päättyivät kuitenkin paloihin. Kolmannesta Alava pamautti pallon tyylikkäästi väliin ja Heikkinen toi tasoituksen juuri ennen Lapuan tekemää kolmatta paloa.

Kotiutuslyöntikilpailusta tuli huikea näytelmä. Tarvittiin kuusi kierrosta ja 40 paria, kunnes ottelun ratkaisu löytyi. Lapua meni neljättä kierrosta lukuunottamatta jokaisella kierroksella johtoon, mutta Ysit hilasivat itsensä väkisin tasoihin jokaisella kerralla. Kuudennen kierroksen tasoittavalle Ysit lähtivät juoksun takaa-ajoasemasta, mutta Heikkisen tasoitettua kotiutuslyöntikisan lukemiksi 8-8 annettiin ratkaisun avaimet Harisen käsiin.

Harisen niitti kakkossaumaan riitti Rantoselle ja Ysit pääsivät juhlimaan lähes kymmeneen vuoteen ensimmäistä voittoa Lukkarilan pesäpallostadionilta.

– On aivan mahtava voitto. En muista, että olisin ikinä jatkanut peliä noin pitkälle. Tuollainen keli, paljon yleisöä ja huippujoukkue vastassa tekee voitosta mahtavan. Kotimatka lyhenee tämän voiton myötä huomattavasti, iloitsi Pasi ottelun jälkeen.

Onneksi kotareissa tuli huippuvedolla ratkaisu. Ei minulla tytöille ole palaverissa paljoa kerrottavaa, tämä jos mikä oli pesäpalloa parhaimmillaan, päätti Lantta.

 

Kooste kotiutuslyöntikilpailusta Youtubessa