Pesä Ysit aloittaa kauden 2020 viralliset ottelut Halli-SM:stä lauantaina. Viimevuotiseen tapaan vastaan tulevat Hyvinkään Tahko ja Manse PP Tampereelta. Ensimmäistä kauttaan pelinjohtajan saappaissa asteleva Jari Komulainen on ollut tyytyväinen joukkueen tekemiseen talven aikana niin harjoittelun kuin harjoituspelienkin suhteen.

Ysien talviharjoittelu alkoi oikeastaan saman tien, kun edellinen kausi päättyi. Joukkue menetti etenkin kokeneemmasta päästä pelaajia syksyn aikana, mutta pelkästään harjoitusotteluiden perusteella voidaan sanoa, että tilalle hankitut nuoremmat pelaajat eivät ole karsastaneet vastuun kantamista.

Viime kauden joukkueen kokeneemmasta päästä olleiden Susanna Alavan (Manse PP), Marianne Roihan (Joensuun Maila), Emmi Simosen (Haminan Palloilijat) ja Annika Turtiaisen (lopettanut) vaihdettua maisemaa hankki Ysit tilalle kovakätisen kopparin Ellinoora Ojalan Ykköspesiksen Janakkalan Janasta, erinomaisesti harjoitusotteluissa polttolinjassa pelanneen Linda Kemppaisen Oulunsalon Vasamasta, Superpesikseen nousseesta Siilinjärven Pesiksestä Noora Leppälän sekä nostivat viime kaudella Superpesisdebyyttinsä tehneet Amanda Timperin, Nea Talvivuoren, Aino Kuittisen sekä Lotta Anttosen harjoitusryhmään mukaan.

Ennen Halli-SM:n alkulohkoa Ysit ovat pelanneet neljä harjoitusottelua. Helmikuun alussa joukkue kohtasi Kotkassa ykköspesiksessä pelaavat Haminan Palloilijat sekä Espoo Pesiksen, joista tuloksena olivat voitto Haminasta ja tasapeli Espoota vastaan. Kaksi viikkoa myöhemmin Ysit kohtasivat Imatran Ukonniemi-Areenalla sarjanousija Joensuun Mailan ja uudelleen Haminan. Joensuu oli ottelussa 2-0 parempi, mutta Hamina kukistui uudestaan 2-0 lukemin. Pelinjohtaja Jari Komulainen on ilolla seurannut, kuinka nuorentunut joukkue on talven aikana osoittanut halunsa kehittyä.

Talvi on edennyt maltillisesti harjoittelun ja harjoitusotteluiden suhteen. Harjoittelun pääpaino on ollut tekniikan hiomisessa ja omien lajisuoritusten analysoimisessa. Videointeja ollaan pyritty käyttämään mahdollisimman paljon lajiharjoittelussa mukana. Tärkeintä on kuitenkin pysyä jatkuvasti ajantasalla, että meillä on jaksavia ja terveitä urheilijoita joukkueessa sekä reagoida tarvittaessa muutoksiin nopealla aikataululla. Pelaajista on välittynyt hienosti tekemisen meininki ja halu kehittyä paremmiksi pelaajiksi.

Joukkue on vielä hakenut itseään niin sisä- kuin ulkopelissäkin, mikä osaltaan selittää runsaan vaihtuvuuden etenkin ulkopelipaikkojen osalta. Komulainen myöntääkin, että roolituksia on haettu ulkona ja sisäpeliinkin on löytymässä pikkuhiljaa yhteinen sävel.

Harjoitusotteluissa kokoonpanoja on muuteltu paljon ulkopelin osalta ja nyt roolitus on kirkastumassa kesää kohti. Sisäpelissä yhteinen pelitapa hakee vielä selkeyttämistä, mutta tulemme varmasti yksinkertaistamaan peliämme. Olen kokonaisuudessaan tyytyväinen harjoituspelien antiin ja yksittäisiin saavutettuihin tavotteisiin, joihin olemme päässeet peleissä. Joensuuta vastaan pelatussa harjoituspelissä olimme vaisuja, mutta otamme siitä varmasti oppia tulevaan.

Hyvinkää nopeutunut – Manse vahvistunut

Hyvinkään Tahkon pelaajarunko pysyi kasassa syksyn ja talven aikana. Nimekkäimmät jatkajat joukkueessa ovat  lyöjäjokeri Pauliina Harinen ja joukkueen lukkari Anni Heikkilä sekä polttolinjassa pelanneet Essi Ritola ja Iida Tossavainen. Uusina pelaajina joukkueeseen liittyivät Seinäjoen Maila-Jusseja viime kaudella edustaneet Netta Rummukainen ja kolme Itä-Länttä pelannut Laura Kerola. Lisäksi Tahko teki sopimukset kolmen oman juniorin kanssa.

Tahko on sisäpelissä yllätyksellinen ja ulkopelin osalta hyvin valmistautunut. He saivat hyviä täsmähankintoja nopeuttamaan joukkuetta ja heitä vastaan ei voi nukahtaa hetkeksikään pelissä. Siitä huolen pitää ovela ja sähäkkä lukkari Anni Heikkilä sekä pelinjohtaja Antti Yli-Saunamäki. Tahkolla on voimakkaat lyöjäjokerit käytössä, joten nollan palon takatilanteita on vältettävä heitä vastaan, Komulainen kertoo.

Tamperelainen Manse PP puolestaan mellasti siirtomarkkinoilla syksyn aikana kaappaamalla Jyväskylän Kirittäristä Virpi Hukan sekä Emma Sallisen. Joukkueen riveihin siirtyi myös neljä edellistä kautta Pesä Ysejä edustanut Susanna Alava sekä Kempeleen Kirissä kotiutuksista viime kaudella vastannut lyöjäjokeri Sara-Ella Kemppainen. Tamperelaiset ovatkin turnauksen ehdoton ennakkosuosikki, mutta ovat turnauksessa mukana ilmeisesti hieman vajaamiehisenä. Kaikesta huolimatta Komulainen pitää Mansea turnauksen suosikkina.

Manse PP on tämän hetken materiaalillaan varma ennakkosuosikki turnaukseen ja ehdoton kärkijoukkue tulevana kesänä. Joukkueessa on sarjan parhaisiin lukkareihin kuuluva Senni Sallinen, joka osaa pitää kovaa tempoa lautasen äärellä ja muodostaa Itä-Länsi tason pelaajien Ida Lähteen ja siskonsa Emma Sallisen kanssa huippuluokan etukentän. Manse PP vahvistui viime syksynä myös pelinjohtopuolella, kun Markus Wirzenius liittyi joukkueeseen. Manse PP:tä vastaan lyöntien laatu tulee olla huippuluokkaa ja takatilanteen kestää mikäli aiomme haastaa heidät.

Turnausta voi seurata myös Ruutu+:n välityksellä klo 9.25 alkaen.