Pesä Ysit aloittaa naisten Ykköspesiskauden keskiviikkona 8.5.2024 kotiottelulla Ikaalisten Tarmoa vastaan ja runkosarja päättyy 7.8.2024 vierasottelulla Janakkalan Janaa vastaan. Runkosarjassa pelataan 22 ottelua.

Etelälohkoon kuuluvat Pesä  Ysien lisäksi Ikaalisten Tarmo, Jalasjärven Jalas, Janakkalan Jana, Jyväskylän Kirittäret, Kuusankosken Puhti, Laitilan Jyske ja Pesäkarhut-Akatemia.

Oman lohkon sisällä pelataan kaksinkertainen sarja ja toisen lohkon joukkueita vastaan pelataan kertaalleen (koti- ja vierasottelut arvotaan).

8.5. Pesä Ysit – Ikaalisten Tarmo
11.5. Lappajärven Veikot – Pesä Ysit
12.5. Seinäjoen Maila-Jussit – Pesä Ysit
17.5. Pesä Ysit – Jokilaakson PesäKuula
24.5. Pesä Ysit – Laitilan Jyske
29.5. Pesä Ysit – Jyväskylän Kirittäret

7.6. Pesä Ysit – Kuusankosken Puhti
8.6. Kuusankosken Puhti – Pesä Ysit
11.6. Pesä Ysit – Janakkalan Jana
14.6. Laitilan Jyske – Pesä Ysit
15.6. Pesäkarhut-Akatemia – Pesä Ysit
18.6. Pesä Ysit – Kajaanin Pallokerho
26.6. Ikaalisten Tarmo – Pesä Ysit

2.7. Pesä Ysit – Pattijoen Urheilijat
10.7. Oulun Lippo – Pesä Ysit
11.7. Tyrnävän Tempaus – Pesä Ysit
15.7. Pesä Ysit – Siilinjärven Pesis
23.7. Jalasjärven Jalas – Pesä Ysit
26.7. Pesä Ysit – Jalasjärven Jalas
31.7. Jyväskylän Kirittäret – Pesä Ysit

3.8. Pesä Ysit – Pesäkarhut-Akatemia
7.8. Janakkalan Jana – Pesä Ysit

Yleistä ykköspesiksestä

Puolivälierät pelataan lohkojen sisällä ottelupareina (1. vs. 4. ja 2. vs. 3.) paras kolmesta-järjestelmällä. Lohkoissaan parhaiten sijoittuneet joukkueet saavat välieriin kotiedun ja kohtaavan toisen lohkon heikommin sijoittuneet. Välierät pelataan myös paras kolmesta-järjestelmällä.

Välierien voittajat ovat vastakkain loppuottelussa, jonka voittaja nousee Superpesikseen kaudelle 2025 ja häviäjä jatkaa Superpesis-karsintaan Superpesiksen putoamiskarsinnan voittajaa vastaan. Loppuottelun kotietu on kilpailumääräysten mukaisesti runkosarjassa paremmin sijoittuneella joukkueella ja Superpesis-karsinnan kotietu Superpesis-joukkueella. Loppuottelu pelataan paras kolmesta -järjestelmällä ja Superpesis-karsinta paras viidestä -järjestelmällä.

Naisten huippupesäpallo palaa 28 vuoden tauon jälkeen Ikaalisiin ja Kouvolan Kuusankoskelle Ykköspesis-joukkueiden myötä. Ikaalisten Tarmo pelasi Superpesiksessä ja Kuusankosken Puhti Ykköspesiksessä 1996 ennen vauhdin hakemista alempaa. Kolmas sarjanousija on Siilinjärven Pesis, joka putosi Superpesiksestä vuoden välein suomensarjaan asti ja aloitti heti nousukiidon.

Ylivieskan Kuula pelaa sarjassa nimellä Jokilaakson PesäKuula käynnistettyään tiiviin seurayhteistyön Haapajärven Pesä-Kiilojen kanssa. Joukkue pelaa otteluitaan sekä Suvannon pesäpallostadionilla Ylivieskassa että Haapajärven Ronkaalassa.

 Ensimmäistä kertaa kauden 1988 jälkeen Pohjois-Pohjanmaalta ei ole naisten pääsarjajoukkuetta pesäpallossa. Sen sijaan Ykköspesiksestä löytyy useita kovia joukkueita, joista Oulun Lippo (Raksilan Likat) ylsi viime syksynä jo Superpesis-karsintaan. Miesten puolella Lipon (Lippo Juniorit) ja sarjanousija Ylivieskan Kuulan lisäksi alle 3000 asukkaan kunnasta ponnistava Simon Kiri jatkaa jo kuudennelle peräkkäiselle kaudelleen Ykköspesiksessä.

 Ykköspesiksen Itä-Länsi pelataan Lappajärvellä sunnuntaina 7.7. Lisäksi Lappajärven Veikot kohtaa uudella nimellä Jokilaakson PesäKuula esiintyvän ylivieskalaisjoukkueen Vimpelin Saarikentällä keskiviikkona 10.7. Tapahtumat ovat myös osa Vimpelin Pesisfestivaalien ohjelmaa.

Katso koko naisten Ykköspesiksen otteluohjelma täältä.