Kauden 2023 Ykköspesiksen otteluohjelma on julkaistu. Ysien osalta kausi alkaa kolmella peräkkäisellä vierasottelulla, kun joukkue avaa kautensa viime syksyn putoamiskarsinnoissa vastaan tulleen Janakkalan Janan vieraana. Samalla viikolla joukkue lähtee ensimmäiseen tuplaotteluiden viikonloppuun kohti Etelä-Pohjanmaata kohtaamalla 13.5. ensin sarjanousija Seinäjoen Maila-Jussit ja seuraavana päivänä viime syksynä Superpesiskarsinnoissa Roihuttarille hävinneen Lappajärven Veikot.

Kolmen vierasottelun jälkeen Ysit pelaavat kolme ottelua kotikentällään Vanhiksella. Kauden kotiavaukseen 20.5. Ysit saavat vieraita Kurikasta, kun Jalasjärven Jalas saapuu Vanhikselle. Perinteiseen tapaan Ysit pelaavat myös yhden kotiottelun Juvan Sinisellä Laguunilla, johon vieraaksi saapuu Yseissä pelaajauransa kolme viimestä kautta pelannut ja kaudella 2021 pelinjohtajana toimineen Sarita Heikkisen johtama Tyrnävän Tempaus.

Kauden 2023 uutuutena on koululaisottelu, joka pelataan 1.6. klo 12.00 Vanhalla Kentällä. Lappeenrannan kaupungin isännöimään otteluun vieraiksi saapuvat paikalle tuolloin oppilaat kaupungin eri kouluista.

Ykköspesiksen naisten Itä-Länsi palaa 30 vuoden tauon jälkeen

Ykköspesis saa alkavalla kaudella omat tähdistöottelunsa. Miesten ja ensimmäistä kertaa 30 vuoteen pelattava naisten Ykköspesiksen Itä-Länsi tuovat arvo-otteluhuuman Kankaanpäähän lauantaina 15.7

Kankaanpäähän luvassa on harvinaisempi huippupesistapahtuma. Kankaanpäässä on aiemmin pelattu tyttöjen Itä-Länsi 1977 ja poikien Itä-Länsi 1988 sekä naisten Liitto-Lehdistö-ottelu 1985. Idän ja Lännen aikuispelaajien kohtaaminen on laatuaan ensimmäinen.

Miesten Ykköspesiksen Itä-Länsi pelattiin viimeksi Haminassa 2014-16 ja Varkaudessa 2018. Naisten vastaavaa ei ole kertaakaan aiemmin pelattu jaksopelijärjestelmällä, sillä ottelua todistettiin edellisen kerran Ylöjärvellä kaudella 1993.