Lyöntivoimainen jokeri Mette Leskinen kantaa isoa vastuuta tulevana kesänä Pesä Ysien kotiutuksista. Kainuusta Lappeenrantaan muuttanut pesäpalloon intohimoisesti suhtautuva urheilija valittiin heti joukkueen kapteeniksi.

(Juttu julkaistu alun perin toukokuussa 2024 Pesä Ysien lehtiliitteessä)

Leskinen sijoittui viime kaudella Kajaanin Pallokerhoa edustaessaan Ykköspesiksen lyöjätilaston toiseksi 56 lyödyllä juoksulla.

22-vuotiaalla pelaajalla oli asiat kotimaisemissa Kainuussa hyvin, mutta hän halusi haastaa itseään urheilijana. Siitä ajatuksesta rakentui siirto Yseihin.

– Tarvitsin uuden ympäristön ja uusia ärsykkeitä ja jotain muuta kuin Kainuuta. Haluan kehittää itseäni urheilijana eteenpäin. Tiesin, että Yseissä hoidetaan kaikki asiat hyvin ja siksi tänne oli helppo tulla.

Sattumien summana kumppani Lauri Rönkkö muutti pelaamaan Haminan Palloilijoihin miesten Superpesistä. Se ei ollut Leskisen mukaan ratkaisun takana, mutta oli mukava bonus, ettei välimatka ole iso.

Hän aloitti pelaamisen F-tyttönä. Tarina harrastuksen takana oli varsin tyypillinen. Paras kaveri kävi pesistreeneissä ja se veti mukaansa.

– Tykkäsin siitä alusta lähtien ja aloitin heti harrastuksen. Onhan tässä aika paljon vuosia jo takana.

Pesäpallon kanssa kilpaili aikansa lentopallo, jota hän pelasi ala-asteen lopun ja yläasteen, mutta lajivalinnan hetkellä vaaka kallistui pesäpallon suuntaan.

Valmennuksen raportit talvikaudelta kertovat, että Leskinen suhtautuu niin harjoitteluun kuin pelaamiseen todella analyyttisesti ruotien tarkkaan jälkikäteen, mitä on tullut tehtyä ja mitä siitä on seurannut.

Hän kertoo, että se on osa luonteenpiirrettä, joka kulkee mukana niin urheilussa kuin työelämässä.

– Olen ihan joka asiassa sellainen, että mukana ollaan satasella tai ei ollenkaan. Hyppään kaikkeen täysillä. Se on hyvä asia huippu-urheilussa, mutta välillä toivoo, että osaisi vähän ruuvia löysätä. Koen kuitenkin asian niin, että jos haluan menestyä, niin duuni pitää tehdä itse. Siksi olen kiinnostunut tosi syvällisesti siitä, miten asiat tehdään.

Hän työskentelee Vuokatti Sportin tapahtumakoordinaattorina järjestämässä kaikenlaisia urheilutapahtumia. Ne sisältävät isoja kokonaisuuksia suunnittelusta tapahtumapaikkoihin ja budjeteista jälkipuinteihin.

– Se, että olen tosi analyyttinen, sopii hyvin tuohon työhön. Jokainen yksityiskohta pitää muistaa ja hioa hyvin kohdalleen.

Leskinen valittiin äänestyksellä Pesä Ysien kapteeniksi vuodelle 2024. Rooli on hänelle luonteva, sillä vastuu on tuntunut aina asialta, joka hänelle sopii.

– Lapsesta asti on ollut intohimo olla joukkueen johtava pelaaja. Otan sen tosissani ja työstän sitäkin asiaa paljon. En pelkää olla esimerkin näyttäjä.

Kapteenistoon hän sai apureikseen Piitu Saarisen ja Noora Leppälän.

– Heillä on tosi paljon näkemystä. Monesti kapteeni saattaa jäädä vähän yksin, mutta meillä on tässä hyvä tiimi rakentumassa.

Talvikausi Yseillä oli loukkaantumisten ja kevään kylmien kelien takia peruuntuneiden tapahtumien kautta hieman repaleinen. Siksi joukkueelta ei Leskisen mukaan ole nähty vielä läheskään kaikkea.

– Kun huomioidaan miten eri lähtökohdista pelaajat tulevat, niin on hiouduttu tosi hyvin yhteen. Loukkaantumiset ovat haitanneet ja yhdessä tehtyjä toistoja ei ole saatu ihan niin paljon kuin olisi haluttu. Vaikka meillä materiaalia on, niin tietyissä avainrooleissa olevien pelaajien poissaolot harjoituspeleissä ovat näkyneet etenkin sisäpelissä suoraan.

Sarjan ylivoimaiseksi ennakkosuosikiksi on aseteltu pelinjohtajien arvioissa Oulun Lippo. Ysit on samoissa arvioissa asetettu kovimpien haastajien nippuun. Tähän arvioon yhtyy myös Leskinen.

– Ehdottomasti ollaan kärkikahinoissa mukana. Meidän lohkossa saattaa olla enemmän tasoeroja kuin toisessa lohkossa, mutta on tosi tärkeä olla itse valmis sitten, kun aletaan pelata niitä kovimpia pelejä. Hommasta tulee aika erilaista sitten kun mennään yhden juoksun peleihin.