Jerry Stenberg Ysien pelinjohtajaksi

Jerry Stenberg Ysien pelinjohtajaksi

Tulevalla kaudella Pesä Ysien pelinjohtajana toimii Jerry Stenberg.

Imatralta lähtöisin oleva Jerry Stenberg on Pesä Ysien uusi pelinjohtaja. Reilu viikko sitten 53 vuotta täyttänyt Stenberg toimi kaksi edellistä kautta Mynämäen Vesan valmennusryhmässä ja kakkospelinjohtajana ensin Superpesiksessä ja viime kauden Ykköspesiksessä.

Koko projekti on lähtenyt niin nopeasti liikkeelle, mutta on hienoa mitä Ysit ovat Lappeenrannassa rakentamassa, että lähden tosi mielelläni mukaan pelinjohtajaksi. Varsinkin, kun pääsee pelaamaan ja tavoittelemaan suuntaa ylöspäin, on se sitten Ykköspesistä tai Superpesistä.

Stenberg haluaa pitää joukkueensa pelaamisen yksinkertaisena, jossa jokainen pelaaja vastaa omasta tontistaan. Ennen Mynämäkeä seitsemän kautta Hämeenkyrön Räpsän ja myöhemmin Turku-Pesiksen valmennusryhmässä ollut Stenberg painottaa kuitenkin ettei pelaamisen pidä olla liian vakavaa.

Haluan yksinkertaistaa pesäpalloa ja haluaisinkin pelata ns. ruutu-pelaamista. Jokainen pelaaja tietää mitä he osaavat ja jokainen hoitaa sen oman ruutunsa. Sen jälkeen seuraava hoitaa taas omansa ja tavoitteena on sitä kautta saada oikeat tilanteet oikeille pelaajille. Pelaamisen pitää myös olla iloista, eikä liian vakavaa.

Pesä Yseillä on tällä hetkellä tulevaksi kaudeksi kaikkiaan 16 pelaajasopimusta. Yhteistyösopimus Joensuun Mailan kanssa voi tuota joukkueen pelaajamäärää kasvattaa, mutta jo nyt Stenberg on tyytyväinen siihen miten joukkue on kasattu.

Joukkue on sellainen, jolla voi Ykköspesiksessä menestyä ilman muuta. Farmisopimus Joensuun Mailan kanssa helpottaa toimintaamme vieläkin enemmän ja luulen, että kasassa oleva joukkue on Ykköspesiksen yksi parhaista tällä hetkellä.

Kirsi Kemppi palaa Pesä Yseihin

Kirsi Kemppi palaa Pesä Yseihin

Kesällä 2011 viimeksi Pesä Ysien paidassa Ykköspesistä pelannut Kirsi Kemppi palaa Ysien riveihin.

Viime kaudeksi paluun pesäpallokentille kymmenen vuoden tauon jälkeen tehnyt Kirsi Kemppi on tehnyt vuoden mittaisen sopimuksen Pesä Ysien kanssa. 30-vuotias Kemppi pelasi viime kauden Suomensarjan Espoon Pesiksen riveissä. Haminan Palloilijoiden kasvatti pelasi runkosarjassa 11 ottelua lyöden 0+11=11 juoksua ja tuoden 17 juoksua.

Paluu pesäpallokentille tapahtui Kempin mukaan puhtaasti sattumalta. Palo syttyi uudestaan harrastepesiksessä, joka johti pelaamiseen Suomensarjassa. Kaikkiaan 44 ottelua Ykköspesiksessä ja 20 Superpesiksessä urallaan pelanneelle Kempille kävi vanhan sananlaskun mukaisesti. Vuosina 2010 ja 2011 tyttöjen Itä-Länteen valituksi tulleella Kempillä kasvoi nälkä syödessä.

Lähdin muutama vuosi sitten iloisen sattuman kautta mukaan harrastepesisjoukkueeseen, ja pelatessa kipinä lajiin syttyi uudestaan. Viime syksynä päätin kokeilla miltä sarjapelaaminen ja -treenaaminen vielä tuntuisi. Tuntui sen verran mielekkäältä hommalta, että heräsi uteliaisuus katsoa minkälaiset mahdollisuudet kasvaa ja mitä annettavaa minulla voisi vielä olla pesäpalloilijana. Yseihin ja Lappeenrantaan tuntuu helpolta palata.

Joensuun Maila ja Pesä Ysit farmiyhteistyöhön

Joensuun Maila ja Pesä Ysit farmiyhteistyöhön

Joensuun Mailan ja Lappeenrannan Pesä Ysien farmisopimus tiivistää itäsuomalaisen naispesäpallon yhteistyötä.

Naisten Superpesiksen Joensuun Maila ja naisten Ykköspesis-seura Lappeenrannan Pesä Ysit solmivat farmiyhteistyösopimuksen kaudeksi 2023.

Farmisopimuksen tarkoitus on tiivistää itäsuomalaisen naispesäpalloilun yhteistyötä ja tukea joukkueiden pelaajien kehittymistä tarjoamalla pelaajille optimaalinen pelaajapolku.

– Ykköspesis-yhteistyö on tärkeä väliporras meidän Superpesis- ja suomensarjajoukkueiden väliin. Se avaa meidän nuorille pelaajille mahdollisuuden koviin Ykköspesis-peleihin. Ysit on laadukas organisaatio ja odotukset yhteistyölle korkealla, Joensuun Mailan toimitusjohtaja Matti Lindholm kommentoi.

– Samalla sopimus tuo turvaa loukkaantumistapausten varalle, kun oma pelaajarinkimme tulee olemaan paria pelaajaa kapeampi kuin viime kaudella.

Perinteikäs Pesä Ysit on JoMalle mieleinen yhteistyökumppani. Seura pelasi naisten Superpesistä yhtäjaksoisesti keväästä 2002 syksyyn 2021 ja aloittaa nyt toisen peräkkäisen kautensa Ykköspesiksessä.

– Farmisopimus vahvistaa entisestään itäisen alueen nuorten pelaajien polkua kohti huippua. Jokaiselle pelaajalle löytyy sopiva sarjataso, kun edustusjoukkueiden lisäksi JoMalla on oma kakkosjoukkue suomensarjassa ja Pesä Yseillä sama polku Kuusankosken Puhdin suuntaan, Pesä Ysien Ville Lantta sanoo.

Anttonen ja Saarela jatkosopimuksiin

Anttonen ja Saarela jatkosopimuksiin

Lotta Anttonen ja Tiia Saarela ovat allekirjoittaneet vuoden mittaisen jatkosopimuksen Pesä Ysien kanssa.

Pesä Ysien kauden 2023 Ykköspesisjoukkueeseen voidaan lisätään kaksi palasta lisää, kun etenijäjokerina pelannut Lotta Anttonen sekä viime kauden polttolinjassa aloittanut ja loppukauden kopparina pelannut Tiia Saarela ovat allekirjoittaneet vuoden mittaiset jatkosopimukset.

Lotta Anttoselle mennyt kausi oli rikkonainen. Lähes puolet runkosarjan otteluista sivussa loukkaantumisten vuoksi ollut Anttonen onnistui kuitenkin tuomaan kaikkiaan yhdeksän juoksua 12:ssa ottelussa. Pienestä ottelumäärästä huolimatta Anttonen oli ns. nollatilanteessa etenemään menneistä joukkueen pelaajista tehokkain lähes 55%:n tehokkuudella.

Kulunut kausi oli aika rikkonainen kesän loukkaantumisten vuoksi, minkä takia pelimäärä jäi odotettua pienemmäksi. Tuntui myös, etten saanut itsestäni irti kaikkea sitä potentiaalia, mitä olisi ollut otettavissa. Joukkueen kausi ei myöskään ollut odotusten mukainen, mutta loppua kohden pelimme parani ja kehittyi niin, että säilytimme sarjapaikan. Viime kaudesta sisuuntuneena lähdetään kehittämään itseämme ja joukkuetta eteenpäin kohti uutta kautta. Innolla odotan, että päästään joukkueen kanssa taas tapaamaan ja aloittamaan yhteinen taival kohti kesän pelejä!

Kaikki 22 runkosarjaottelua viime kesänä pelannut Tiia Saarela puolestaan lähtee odottavaisin mielin uuteen kauteen. Omat haasteensa syksyn aikana ovat tuoneet kentän ulkopuoliset asiat. 23 juoksua viime kaudella tuoneelle ja sisäisen etenijätilaston voittaneella Saarelalla on edessä työnhaku vuodenvaihteen tienoilla.

Viime kausi oli itselleni vaikea. Rikkonainen talvikausi ja talven ongelmat näkyivät myös osittain kesällä pelikentällä. Nyt kuitenkin on haasteet selätetty ja lähdetty suuntaamaan kohti uusia tavoitteita. Syksyn pohdintoja on hankaloittanut myös urheilun ulkopuolinen elämä, kun joulukuussa valmistun fysioterapeutiksi ja sen jälkeen tulisi löytää töitä.

Kaksi kunnaria ja kymmenen tavallista juoksua viime kaudella lyönyt Saarela pitää kuitenkin Ysien toimintaympäristöstä ja se oli yksi asioista, joka käänsi vaakakupin jatkamiseen Lappeenrannassa.

Olen tykästynyt Yseissä yhteinäisyyteen ja haluun auttaa toisia. Tällaisen loistavan porukan kanssa on mukava ja helppo tehdä töitä ja uskon, että uuden kauden tuomat muutokset joukkueeseen piristävät toimintaa entisestään. Lappeenranta tarjoaa tällä hetkellä loistavat mahdollisuudet kehittyä haluamissani asioissa, joten loppujen lopuksi oli melko selkeää, että jatkan pelaajauraani täällä.

Saarela uskookin tulevan tuovan täysin uudenlaisen joukkueen Vanhalle Kentälle ensi kaudeksi.

Kunnianhimoisena ihmisenä haluan pelata kilpailullisesti ja uskon vahvasti, että ensi kesänä Vanhiksella nähdään uusien pukukoppien lisäksi myös uudella asenteella pelaavat Pesä Ysit.

Pesä Ysien sopimustilanne 22.09.2022 (Suluissa optiovuodet)

Jemina Akkanen 2023
Lotta Anttonen 2023
Hertta Härkönen 2023 (2024)
Eveliina Kainlauri 2023
Kiia Laakkonen 2024
Noora Leppälä 2023
Sara Moilanen 2023
Aino Mononen 2023
Elina Muurman 2023
Maiju Peussa 2023
Heidi Potaseff 2023
Tiia Saarela 2023
Nea Tarjavuori 2023
Aliisa Timperi 2023
Roosa Örså 2023

Itä-Länsi tapahtuma palaa Lappeenrantaan

Itä-Länsi tapahtuma palaa Lappeenrantaan

23 vuoden tauon jälkeen Lappeenrannan Itä-Länsi ottelu pelataan Vanhalla Kentällä 1.10.2022 kello 13.00.

Kumpikin joukkue saa vahvistuksia Superpesiksestä, kun Joensuun Mailassa pelaava Marianne Roiha (Länsi) ja Imatran Pallo-Veikoissa pelaava Rasmus Surakka (Itä) ovat vahvistaneet saapumisensa tapahtumaan.

Lappeenrannassa pelattiin vuosien 1934-1945 ja 1996-99 välisenä aikana vuosittainen Itä-Länsi ottelu kaikkiaan yhdeksän kertaa. Joukkueet jakaa pohjois-eteläsuunnassa kulkeva Kauppakatu ja nykyisellään myös kaupungin eteläosissa kulkevan Vanha Viipurintie.

Otteluista muistuttava lähes 90 vuotta vanha kiertopalkinto ehti olla kadoksissa yli 20 vuotta, kunnes viime keväänä palkinto löytyi lappeenrantalaiselta kirpputorilta.

Aivan mahtavaa, kun kiertopalkinto löytyi ja vielä näin pesäpallon juhlavuonna olemme suorastaan velvoitettuja järjestämään Itä-Länsi tapahtuman. Tiedotamme tarkemmin joukkueiden kokoonpanoista ensi viikolla. Tässä vaiheessa on mahtavaa, että Roiha ja Surakka ovat paikan päällä, iloitsi seuran toiminnanjohtaja Ville Lantta.

Vuosina 1936 ja 1939-1944 otteluita ei pelattu, mutta 30- ja 40-luvulla pelattiin kaikkiaan viisi Itä-Länttä, joista Itä voitti kolme ja Länsi kaksi. Tapahtumaa heräteltiin henkiin 90-luvun lopussa, jolloin ottelu pelattiin neljästi. Vuosien 1996 ja 1999 välisenä aikana Länsi voitti ottelun kolmesti ja ainoastaan vuonna 1998 Itä onnistui nappaamaan ottelusta voiton.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta Vanhan Kentän pukuhuonerakennuksen työmaasta johtuen sisäänkäynti tapahtuu vain Lentäjänkadun eli Prisman puoleisesta sisäänkäynnistä. Vanhan Kentän kioski palvelee myös tapahtuman aikana vapaaehtoismaksun pohjalta.