E-tytöt aluemestareita – Finaalissa kaatui Ilomantsin Urheilijat

E-tytöt aluemestareita – Finaalissa kaatui Ilomantsin Urheilijat

Pesä Ysien E-tytöt ovat aluemestareita. Lauantaina pelatun finaaliturnauksen loppuottelussa Ysit kaatoivat Ilomantsin Urheiljat juoksuin 15-14.

Aiemmin turnauksessa Ysit voittivat välierissä Siilinjärven Pesiksen keltaisen joukkueen luvuin 31-14.

Ysien E-tytöt eivät hävinneet koko kaudella yhtään ottelua vaan joukkueen saldo kauden 17:ssä pelatussa ottelussa oli 16 voittoa ja yksi tasapeli.

Mestarijoukkueessa pelasivat: Emmi Kaipia, Maisa Timperi, Neea Vaittinen, Sylvi Härkönen, Pauliina Vesterinen, Joanna Hulkkonen, Jessica Kietäväinen, Anna-Maria Joutsimo, Lotta Lantta, Aava Sopanen, Vivi Mustonen, Aada Töyrylä sekä F-tyttöjen joukkueesta Neea Vainikka ja Saana Rautiainen.

Joukkueen pelinjohtajina toimivat Eveliina Rantonen sekä Aliisa Timperi ja valmentaja toimi Sakari Mikkola.

Näin karsinnat pelataan naisten Superpesiksessä – 11. sija täysin Ysien omissa käsissä

Näin karsinnat pelataan naisten Superpesiksessä – 11. sija täysin Ysien omissa käsissä

Jo ennen keskiviikon voitokasta ottelua Helsingin Roihuttaria vastaan oli varmaa, että Pesä Ysit joutuvat karsimaan paikastaan Superpesiksessä. Enää on epävarmaa se miltä sijalta Ysit lähtevät karsintoihin. Sijoituksella on kuitenkin suuri merkitys tulevissa karsinnoissa.

Kun Ysien ottelu Rauman Feraa vastaan jouduttiin perumaan varmistui samalla se, että Ysit joutuvat karsimaan paikastaan Superpesiksessä kaudelle 2022. Ottelun peruuttamisen myötä sarjataulukossa siirryttiin käyttämään normaalien pisteiden sijasta ottelukohtaista pistekeskiarvoa.

Tämän kauden päätteeksi vähintään yksi naisten Superpesisjoukkue putoaa sarjasta. Seuraavassa esittelemme karsintajärjestelmän ja muutamia skenarioita loppuviikon kahdelle ottelulle.

Superpesiksestä karsintaan joutuvat sijoille 11, 12 ja 13 sijoittuneet joukkueet. Ensin sijoille 12 ja 13 sijoittuneet joukkueet pelaavat paras viidestä -järjestelmällä ottelusarjan, jonka häviäjä putoaa Ykköspesikseen.

Sijoille 12 tai 13 sijoittuneiden ottelusarjasta voittaja joutuu toistamiseen karsimaan paikastaan Superpesiksessä, kun se kohtaa Ykköspesiksen välieräsarjoista parhaiten runkosarjassa sijoittuneen voittajan paras viidestä -sarjassa. Ykköspesisjoukkueella on tuossa ottelusarjassa kotietu.

Superpesiksen sijalle 11 sijoittunut joukkue saa kotiedun ja kohtaa karsintojen paras viidestä pelattavassa ottelusarjassa Ykköspesiksen välieristä huonommin runkosarjassa sijoittuneen voittajan. Ottelusarjan häviäjä pelaa kaudella 2022 Ykköspesiksessä, kun voittaja puolestaan pelaa Superpesiksessä.

Ysien keskiviikkoinen voitto Roihuttarista ja Mynämäen Vesan 2-0 tappio Seinäjoen Maila-Jusseille tarkoitti sitä, että Ysit, Mynämäki ja Siilinjärven Pesis ovat karsijajoukkueet. Vaikka Roihuttaret hävisivätkin keskiviikkona Yseille 2-0 varmistivat he sarjapaikkansa, koska Mynämäki hävisi samaan aikaan Seinäjoen Maila-Jusseille 2-0.

Roihuttaret voivat siis hävitä kummatkin jäljellä olevat ottelunsa Kempeleen Kirille ja Jyväskylän Kirittärille. Helsinkiläisten pistekeskiarvo olisi tuolloin neljän desimaalin tarkkuudella 0,7083 pistettä ottelua kohden. Mynämäki puolestaan voi voittamalla kaksi viimeistä otteluaan 2-0 lukemin nousta ainoastaan 0,6957 pistekeskiarvoon.

Siilinjärven Pesis on tällä hetkellä pistekeskiarvossa 0,3636 ja voi puhtaalla 2-0 voitolla Seinäjoen Maila-Jusseista lauantaina nousta korkeintaan 0,4783 pistekeskiarvoon. Mikäli näin tapahtuu tulee Ysien kerätä vähintään kaksi pistettä kahdesta viimeisestä ottelusta ollakseen varmuudella 12. runkosarjassa. Mikäli Siilinjärvi voittaa ottelun 2-1 tai 1-0 riittää Yseille yksi piste kahdesta viimeisestä ottelusta varmistamaan 12. sija.

Kuinka Ysit sijoittuvat 11:nneksi sarjataulukossa?

Mynämäellä tänään perjantaina pelattava ottelu on siis hyvin tärkeä niin Yseille kuin kotijoukkueelle. Tuon ottelun voittaja, millä tahansa lukemilla tarraa vahvasti kiinni 11:een sijaan runkosarjassa, joka tuo katsantokannasta riippuen hieman helpomman karsintaohjelman.

2-0 tappio Mynämäelle sinetöisi sijoitukset jo perjantaina, koska Mynämäellä olisi tuolloin tasatuloksessa viisi voittoa tältä kaudelta Ysien kolmea vastaan, kun yksi ottelu olisi pelaamatta. 2-1 tappio puolestaan tarkoittaisi, että Ysien pitäisi voittaa Kempele puhtaasti 2-0 ja Mynämäki saisi korkeintaan yhden pisteen viimeisestä ottelustaan Joensuun Mailaa vastaan.

Ysit ovat puolestaan hyvin vahvasti 11. sijassa kiinni, jos he voittavat perjantaina ottelun 2-0, mutta kimurantiksi homman tekee se, että Ysit tarvitsevat joko yhden pisteen Kempeleen Kiriltä sunnuntaina tai apuja Joensuun Mailalta, joka kohtaa viimeisellä kierroksella Mynämäen. Mikäli Ysit eivät onnistu saamaan pistettä Kempeleeltä sunnuntaina varmistaa Joensuu Ysien 11:nnen sijan runkosarjassa, mikäli se voittaa vähintään yhden jakson Mynämäkeä vastaan.

Mikäli Ysit puolestaan voittavat Mynämäen perjantaina 1-0 lukemin ei tappio Kempeleen Kirille olisi suinkaan katastrofi, mutta tuolloin Mynämäki ei saisi voittaa Joensuun Mailaa millään lukemilla. Tämä siitä syystä, että mikäli Mynämäki Joensuun kaataisi olisi sillä tuolloin yksi voitto enemmän kuin Yseillä runkosarjan ajalta.

Jos taas Ysit voittavat ottelunsa Mynämäkeä vastaan 2-1 joko supervuorossa tai kotiutuslyöntikilpailussa tulee Ysien voittaa Kempele kahden tai kolmen pisteen arvoisesti ja Mynämäki ei saa voittaa Joensuuta kolmen pisteen arvoisesti. 2-1 tai 1-0 voitoilla Mynämäki jää Ysien taakse sarjataulukossa.

Ykköspesiksen suosikit löytyvät läntiseltä rajalta

Suosikit Superpesiskarsintaan ovat pohjoislohkon voittanut Vaasan Mailattaret ja etelälohkon voittanut Pöytyän Urheilijat. Ykköspesiksen pudotuspelit alkavat tulevana viikonloppuna 21.8-22.8, jolloin jokaisessa neljässä ottelusarjassa pelataan kaksi ensimmäistä ottelua.

Ykköspesiksen pudotuspelien puolivälierien otteluparit ovat:

Pöytyän Urheilijat – Kankaanpään Majuttaret

Vaasan Mailattaret – Lappajärven Veikot

Haminan Palloilijat – Jalasjärven Jalas

Kajaanin Pallokerho – Oulunsalon Vasama

Ottelusarjat pelataan paras kolmesta -järjestelmällä ja sarjojen voittajat etenevät välieriin.

Ykköspesiksen välieräparit ovat:

Etelälohkon 1. – Pohjoislohkon 2.

Pohjoislohkon 1. – Etelälohkon 2.

Välierien voittajat Superpesiskarsintaan.

Pelinjohdossa muutoksia – Heikkinen palaa pelaajana kentälle

Pelinjohdossa muutoksia – Heikkinen palaa pelaajana kentälle

Pesä Ysit tekee muutoksia pelinjohtoonsa tärkeään huomiseen otteluun Helsingin Roihuttaria vastaan.

Alkukauden joukkueen pelinjohtajana toiminut Sarita Heikkinen palaa pelaajana joukkueen kokoonpanoon ja lukkarivalmentaja Heidi Kurronen siirtyy Santeri Kytömäen pariksi toiseksi pelinjohtajaksi. Kaksikko ehti jo kertaalleen toimia pelinjohtajina 10.8, kun Ysit vierailivat Tampereella Manse PP:n vieraana. Tuolloin Heikkinen oli työesteiden vuoksi poissa ottelusta.

Viime syksynä 17:n kauden jälkeen pelaajauransa kertaalleen lopettanut Heikkinen ehti tällä kaudella pukemaan peliasun ylleen, kun Ysit kohtasivat heinäkuun alkupuolella Hyvinkään Tahkon. Tuolloin pelinjohtaja joutui pikahälytyksellä kentälle, kun kuusi avauskokoonpanon pelaajaa oli ottelusta sivussa.

Tuossa heinäkuisessa ottelussa Heikkinen nousi kaikkien aikojen pelattujen otteluiden listalla Katja Saaren kanssa jaetulle neljännelle sijalle 374:llä ottelulla.

Kotiottelu Feraa vastaan peruttu – Naisten Superpesiksessä siirrytään pistekeskiarvoon

Kotiottelu Feraa vastaan peruttu – Naisten Superpesiksessä siirrytään pistekeskiarvoon

Pesä Ysien tiistainen kotiottelu Rauman Feraa vastaan on peruttu. Pesäpalloliiton kilpailutoiminnan ohjausryhmä on tehnyt samalla päätöksen koskien sijoitusten määrittelyä naisten Superpesiksen runkosarjassa. Joukkueiden paremmuuden ratkaisevat ensisijaisesti pisteet ottelua kohden.

Päätöksen taustalla on raumalaisen Feran joukkueessa ilmennyt koronatartunta, jonka myötä Fera ja Jyväskylän Kirittäret on asetettu terveysviranomaisten määräämään karanteeniin. Sunnuntaina peruttujen otteluiden lisäksi kokonaan pelaamatta jäävät ottelut Pesä Ysit vs. Rauman Fera, Rauma (tiistaina 17.8.2021), Siilinjärven Pesis – Jyväskylän Kirittäret (keskiviikkona 18.8.2021) ja Pesäkarhut, Pori –Jyväskylän Kirittäret (perjantaina 20.8.2021).

Halutessaan tiistaiseen otteluun ennakkolipun ostaneet pääsevät samalla lipulla keskiviikon kotiotteluun Helsingin Roihuttaria vastaan tai vaihtoehtoisesti saavat rahansa takaisin. Ennakkolipun ostaneisiin ollaan yhteydessä vielä tämän päivän aikana.