Kotiavaus Vanhiksella  – Pesäkarhut vieraaksi

Kotiavaus Vanhiksella – Pesäkarhut vieraaksi

Ysit kohtaavat toistamiseen Porin Pesäkarhut lyhyen ajan sisään. Viime viikonloppuna pelatussa ensimmäisessä kohtaamisessa Pesäkarhut nappasi 2-0 kotivoiton, mutta Ysit onnistuivat laittamaan yhden mestarisuosikeista ahtaalle ottelun ensimmäisellä jaksolla.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen viime perjantaina oli hienoa katsottavaa ensimmäisen jakson osalta. Kumpikin joukkue pelasi tiivistä ulkopeliä, eikä juoksuilla mässäilty. Pieneen räpylävirheeseen ratkennut jakso antoi kuitenkin Ysien osalta viitteitä siitä, että joukkueen ulkopelaaminen on mennyt parempaan suuntaan. Parannettavaa kuitenkin ulkopelaamisesta vielä löytyy, sillä kahdessa edellisessä ottelussa Ysien ulkokenttä on on pidetty tiiviinä vain yhden jakson ajan.

Vastustaja

Porin Pesäkarhut saapuu Lappeenrantaan ilman tappioita. Se on sarjan jaetulla piikkipaikalla Jyväskylän Kirittärien kanssa tasapistein. Kummallisesti kumpikin joukkue on tehnyt myös yhtä monta juoksua ja päästänyt yhtä paljon juoksuja, joten Kirittäret pitää sarjan ykköspaikkaa nimissään aakkosjärjestyksen perusteella.

Kaikki ottelunsa tällä kaudella voittanut Pesäkarhut on kellistänyt matkan varrella Ysien lisäksi myös viisi muuta joukkuetta. Avauskierroksella Pesäkarhut kaatoi Mynämäen Vesan 2-0 ja samoin lukemin kaatui Lapuan Virkiä ja Roihuttaret. Reilu viikko sitten tamperelainen Manse PP aiheutti porilaisille ainoan pistemenetyksen, kun Pesäkarhut nappasi voiton Supervuoroparissa. Eilen Joensuussa Pesäkarhut vieraili Joensuun Mailan vieraana ja haki Kerubi-stadionilta puhtaan 0-2 (1-9, 3-6) vierasvoiton.

Eilen neljä juoksua Joensuussa iskenyt Pesäkarhujen Susanna Puisto on noussut Superpesiksen lyöjätilaston ykköseksi ohi Kirittärien Emma Körkön. Puisto on iskenyt kuudessa pelaamassaan ottelussa peräti 21 juoksua. Sarjan kolmospaikkaa pitää tällä hetkellä hallussaan puolestaan porilaisten Emilia Linna.

Etenijätilastossa puolestaan Pesäkarhujen Emilia Itävalo jakaa sarjan ykköspaikan kolmen muun pelaajan kanssa 13 tuodulla juoksulla. Nuo kolme pelaajaa ovat Kirittärien Körkkö sekä Seinäjoen Maila-Jussien kaksikko Silja Syrjälä ja Maiju Mäntylä.

Kärkilyöntitilastossa Linna ja Itävalo ovat vallanneet sijat kolme ja neljä. Linna on kerännyt pelaamissaan otteluissa 35 ja Itävalo puolestaan 32 kärkilyöntiä.

Historia

Historiaa ei viime viikonlopun Porin vierailulla tehty. Pesäkarhut voitti keskinäisen kohtaamisen 24:nnen kerran peräkkäin, eikä 12 vuotta täyttänyt putki mennyt poikki.

RTV Viikon värikkäin pelaaja – Tytti Bertling

RTV Viikon värikkäin pelaaja – Tytti Bertling

Viikoittain kumppanimme RTV-Yhtymä valitsee viikon värikkäimmän pelaajan.
Viime viikon värikkäin pelaaja iski viime viikonloppuna ensin Porissa uran ensimmäisen kunnarinsa ja toisti temppunsa vielä seuraavana päivänä Rauman Feraa vastaan. Kunnareiden lisäksi viikon värikkäin toi kaikkiaan kolme juoksua ja keräsi 12 kärkilyöntiä 57% tehokkuudella.
Viikon värikkäin pelaaja on joukkueen kärkietenijä Tytti Bertling.
Ysit taisteli Poria vastaan jakson – ”Sitten alkoi rumputuli”

Ysit taisteli Poria vastaan jakson – ”Sitten alkoi rumputuli”

Yhden jakson verran Pesä Ysit jaksoi taistella Porin Pesäkarhuja vastaan. Kotijoukkue käytti hyväkseen saamansa tilaisuudet ja iski toiseen jaksoon peräti kaksitoista juoksua. Loppulukemat Pesäkarhuille 2-0 (2-1, 12-0).

Ensimmäinen jakso oli hyvin tasainen. Ensimmäisellä vuorollaan Ysit pääsivät lähes lyöntijärjestyksen loppuun asti, mutta kakkospesää pidemmälle ei etenijää saatu. Pori puolestaan iski omalla tasoittavallaan ottelun avausjuoksun, kun Minntu Vettenranta iski kohti kakkospesää ja Henna Nurmi toi porilaisille ensimmäisen juoksun.

Seuuravaia juoksuaj saatii odottaa aina kolmanteen vuoroon. Ysit tulivat ottelussa tasoihin, kun toista otteluaan Superpesiksessä pelannut kärkietenijä Tytti Bertling kiskaisi pallon kolmospesän päältä Erku-Areenaa kiertävälle aidalle ja ehti niukasti kiertämään uran ensimmäisen kunnarin Superpesiksessä.

Pesäkarhut ei Ysien tasoituksesta kuitenkaan hätkähtäneet, vaan se loi ensin ajolähdön, josta Susanna Puisto laittoi pallon siististi koppari Eveliina Rantosen eteen ja Elisa Pauna toi Pesäkarhuille jakson voittojuoksun.

Toinen jakso ja samalla ottelun voitto ratkesi heti avausvuoroon. Riina Korkiamäki, Puisto ja Minttu Vettenranta iskivät Pesäkarhuille vuoroon neljä juoksua. Joukkueen pelinjohtaja Sarita Heikkinen harmitteli pelin jälkeen miten paljon virheet maksavat laadukasta sisäpeliä pelaavaa joukkuetta vastaan.

Ensimmäisellä jaksolla pelasimme tosi mallikkaasti ja niistä asioista pidetiin kiinni, mistä ennen ottelua sovittiin. Meidän pelissä oli ensimmäisellä jaksolla oikeata tekemisen meininkiä, mutta niinhän se menee, että yhdestä pienestä virheestä kaikki lähtee kasautumaan ja tänään kävi samalla tavalla. Koppi jäi tiputtamatta, josta Pesäkarhut pääsi lyömään vapaalla lyönnillä juoksun ja sitten alkoi sitten rumputuli.

Pesäkarhut takoi toisella jaksolla peräti kaksitoista juoksua Ysien ulkokentästä, mutta ulkopelaamisen tasosta Heikkinen ei ole huolissaan, vaan haluaa parempaa laatua sisäpelaamiseen.

Sen [rumputulen] voi melkein ennustaa vahvaa sisäpelijoukkuetta vastaan, mutta upeasti taistelimme ensimmäisen jakson. Lukemat on toki rumat toiselta jaksolta, mutta en siitä ole niinkään huolissani. Sisäpelissä laatu on se juttu mitä meidän pitää saada lisää.

Viikonloppuna kaksi ottelua Länsi-Suomessa

Viikonloppuna kaksi ottelua Länsi-Suomessa

Riemukkaaseen 1-0 voittoon kauden avauksessa yltäneet Ysit matkaavat viikonlopuksi Länsi-Suomeen. Perjantaina joukkue kohtaa vieraskentällä Porin Pesäkarhut ja lauantaina puolestaan Rauman Feran.

Kauden avausvoitto on nyt metsästetty. Uusi mahdollisuus tulee vastaan jo tulevana viikonloppuna, kun joukkue matkaa Porin Pesäkarhujen ja Rauman Feran vieraaksi.

Harjoitusotteluihin verrattuna Ysien joukkue oli löytänyt Helsingin avausotteluun täysin uuden vaihteen pelaamiseen. Toki muutamia räpylävirheitä näkyi siellä ja täällä, mutta noin yleisellä tasolla pelaaminen näytti ajoittain siltä kuin Ysit olisi pelannut jo kymmenen runkosarjaottelua tällä kaudella.

Samaan huomion teki joukkueen pelinjohtaja Sarita Heikkinen sunnuntain ottelun jälkeen.

Meidän pelaamisessa alkoi nyt näkyä niitä asioita, joista ollaan puhuttu. Meidän peli-ilmeemme ja tasomme oli ihan eri tasolla kuin harjoitusotteluissa. Pääsimme paljon paremmin peliin kiinni ja saimme peräkkäisiä onnistumisia,
joita meiltä on puuttunut kevään aikana. Pidimme hyvää tempoa ulkopelissä päällä ja sovitut asiat toimivat tänään vaihtotilanteissa.

Roihuttaret ottelusta voi ottaa paljon hyviä asioita mukaan viikonlopun otteluihin, mutta vastustajat eivät kuitenkaan ole sieltä helpoimmasta päästä.

Vastustajat

Sarjataulukon toiselta sijalta löytyvä Porin Pesäkarhut koki Superpesiksen siirtoikkunan suurimman menetyksen, kun 11 kautta seurassa pelannut Susanne Ojaniemi vaihtoi punavalkoisen paidan Jyväskylän Kirittärien oranssiin peliasuun. Joukkueen riveistä poistuivat myös Roosa Törmänen, joka siirtyi Kempeleen Kiriin ja Milla Oksa, joka päätti 12 kautta kestäneen Superpesisuransa viime kauteen. Viime kautiset peliasut porilaiseen versioon vaihtoivat Mynämäen Vesasta saapuneet Henna Nurmi ja Riina Korkiamäki, Rauman Ferasta siirtynyt Ella Kuusisto, Lapuan Virkiästä Eveliina Toppari ja Pöytyän Urheilijoista Poriin saapunut Elisa Pauna. Lisäksi joukkueeseen liittyi huhtikuussa toistaiseksi voimassa olevalla lainasopimuksella Pinja Arbelius Porin Pesäkarhuista.

Joukkueen pelinjohtaja vaihtui myös tulevalle kaudella, kun seitsemänä kautena pelinjohtaja toiminut Sami Österlund astui syrjään tehtävästä. Uudeksi pelinjohtajaksi seura palkkasi Manse PP:ssä urheilujohtajana toimineen Jarkko Pokelan.

Pesäkarhut on ehtinyt kauden aikana pelata jo neljä ottelua ja voittanut ne kaikki. Avauskierroksella Pesäkarhut kaatoi Mynämäen Vesan 2-0 ja kahdessa seuraavassa ottelussa vastaan tulleet Lapuan Virkiä ja Roihuttaret kaatuivat myös samoin lukemin. Viime sunnuntaina tamperelainen Manse PP laittoi porilaisille tiukasti kampoihin ja Pesäkarhut nappasivat mukaansa kaksi sarjapistettä vasta supervuoroparin jälkeen.

Pesäkarhuilla on hyvä edustus Superpeiksen eri tilastokategorioissa. Emilia Linna (2+12=14) löytyy lyöjätilaston kolmannelta sijalta ja Susanna Puisto neljänneltä sijalta (0+12=12). Etenijäötilastossa Pesäkarhuilla on peräöti kolempelaajaa viiden parhaan joukossa, kun Henna Juka (11), Emilia Itävalo (8) ja Tiia Peltonen (7) miehittävät sijat kaksi, neljä ja viisi. Kärkilyöntitilastossa sijat kolme ja viisi menevät Itävalolle (25) ja Linnalle (24).

Lauantainen vastustaja Rauman Fera puolestaan löytyy sarjataulukon seitsemänneltä sijalta. Feran joukkue on muuttunut viime kesästä, sillä joukkueen jätti peräti kuusi pelaajaa. Niina Nukarinen siirtyi ykköspesiksen Haminan Palloilijoihin, Vila Mäkelä Siipettäriin, Venla Tanhua ykköspesiksen Vaasan Mailattariin, koppari Tinja Töyrylä Jyväskylän Kirittäriin, Karoliina Kosken ja Miia Tervosen puolestaan päätettyä uransa.

Raumalle puolestaan muuttivat Miia Puolakka tamperelaisesta Manse PP:stä ja Linda Viita Kempeleen Kiristä. Myös joukkueen pelinjohtaja vaihtui, kun vielä viime kaudella Siilinjärven Pesiksessä viuhkaa käyttänyt Erno Tuomainen otti Ferassa vetovastuun.

Fera on pelannut kaksi ottelua tällä kaudella. Se avasi kautensa kaatamalla vieraskentällä Joensuun Mailan 0-2, mutta kärsi tiistaina kotitappion Seinäjoen Maila-Jusseille samoin lukemin.

Superpesiksen lyöjätilastossa Feran parhaana on kunnostautunut 20:nnellä sijalla oleva lainapelaaja Pinja Arbelius, joka on kahdessa ottelussa lyönyt kolme juoksua (1+2=3). Etenijätilastossa puolestaan Feran paras on sijalta 49 löytyvä Aino Tanhua, joka on tuonut raumalaisille kaksi juoksua. Kärkilyöntitilaston ykkönen on puolestaan Jasmin Andreasen, joka löytyy kahdeksalla kärkilyönnillä koko listan sijalta 74.

Historia

Ysien ja Pesäkarhujen historia on Ysien kannalta suhteellisen murheellinen. Joukkueet ovat kohdanneet runkosarjassa kaikkiaan 38 kertaa ja voitot ovat Pesäkarhuille 33-5. Viime kaudella Pesäkarhut voittivat kummatkin ottelut suoraan 2-0, ensin Vanhalla Kentällä jaksolukemin 4-12, 5-10 ja vajaata kahta viikkoa myöhemmin Porissa jaksoluvuin 6-0, 12-0.

Pesäkarhut on voittanut keskinäisistä kohtaamista viimeiset 23 ottelua putkeen. Edellisen kerran Ysit nappasivat voiton Pesäkarhuista 12 vuotta sitten, kun 14.06.2009 Ysit voittivat keskinäisen ottelun kotikentällään 1-0 (4-1, 1-1). Edellisestä vierasvoitosta on ehtinyt kulua vieläkin pidempi aika, sillä edellisen kerran Erku-Areenalta Ysit ovat vieneet pisteet kaudella 2005, kun 10.07.2005 Ysit nappasivat 0-1 (2-2, 3-4) vierasvoiton.

Rauman Feraa vastaan numerot ovat sen sijaan paljon positiivisemmat. Joukkueet ovat kohdanneet Superpesiksen runkosarjassa kaikkiaan 41 kertaa voittojen ollessa Yseille 25-16. Viime kaudella Fera vei pisteet kummastakin kohtaamisesta, kun se voitti kohtaamisen Lappeenrannassa ensin luvuin 0-2 (1-9, 1-2) ja kuukautta myöhemmin kotikentällään lukemin 2-0 (5-2, 9-2).

Ysit ovatkin Raumaa vastaan viiden ottelun tappioputkessa ja edellinen voitto keskinäisestä kohtaamisesta on kaudelta 2018, jolloin Ysit kaatoi Feran vieraskentällä 0-2 (1-6, 1-3).

Tapsan Kunnari -kilpailu käyntiin kolmen kunnarin voimin

Tapsan Kunnari -kilpailu käyntiin kolmen kunnarin voimin

Pesäpallosarjojen käynnistyttyä nytkähti myös perinteinen Tapsan Kunnari -kilpailu käyntiin viime viikolla.

Tapsan Kunnari -kisa pääsi käyntiin heti naisten suomensarjan avauskierroksella, kun Pesä Ysit vierailivat Haminassa. Ensin kolmannen aloittavalla Nea Forsell iski pallon Haminan Vallikentällä takaa läpi kiertäen kauden ensimmäisen kunnarin ja seuraavassa vuorossa Noora Leppälä kumautti pallon kakkosrajaa pitkin vallien viereen kiertäen myös kunnarin.

Muutamaa päivää myöhemmin Pesä Ysien kasvatti Veeti Lankinen iski kunnarin miesten ykköspesiksen Jyväskylän Lohen paidassa.

Tapsan kunnari pokaali meni viime kaudella jo toisen kerran Pattijoen Urheiljoissa pelaavalle Pesä Ysien kasvatille Topi Kososelle. Kosonen nappasi peräti kuudennen voittonsa kisasta ja sai pitää viimekautisen pokaalin itsellään. Kolmella kisan voitolla kiertopalkinnon saa pitää itsellään.

Tapsan kunnarin tilannetta päivitetään verkkosivuille sitä mukaa, kun kunnareita syntyy. Tilannetta voi seurata Tapsan Kunnarin omalta sivulta.