Ysit hiljensi 1000-päisen pohjanmaalaisyleisön

Ysit hiljensi 1000-päisen pohjanmaalaisyleisön

Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, sillä tappioputketkin katkeavat joskus. Ysien lähes kymmenen vuoden mittainen vierastappio putki Lapualla katkesi keskiviikkona, kun Lapuan Virkiä kaatui kotiutuslyöntikilpailun jälkeen 1-2 (6-3, 2-3, 1-1, 8-9).

Ysit saivat otteluun hyvän lähdön, kun Lapuan ulkokenttä avusti Ysejä harhaheitolla, jolla joukkueen kärki Noora Pasi ehti jo kakkoselle. Elina Väreen ja Marianne Roihan hoidettua kenttäpesät täyteen sai Sarita Heikkinen eteensä ajolähdön. Heikkisen lyönti kolmospuolelle toi tulosta ja Pasi kiiti kotiin tuoden Ysien avausjuoksun.

Samantyyppinen oli Lapuan ensimmäinen vuoro, jonka aikana puolestaan Ysien ulkokenttä antoi harhalla pohjanmaalaiseille ilmaisen takavaihdon. Lapua tuli tasoihin, kun Eveliina Lämsä iski pallon Susanna Alavan eteen ja Kaisaleena Rautakorpi toi juoksun. Lapua onnistui lisäämään johtoaan ensimmäisessä vuorossa vielä kahdella juoksulla, kun Iina Lehtinen ja Janette Lepistö iskivät juoksut naiseen.

Toisessa vuorossa Lapua karkasi. Emmi Laine yllätti Ysien takakentän ja pallon vieriessä kauas taakse hän sai kiertää rauhassa kunnarin tyhjään kenttään. Lapuan järjesteltyä ajolähdön Lepistölle Ysien ulkokenttä kesti ensimmäisen yrityksen ja poltti Laineen, mutta Lepistön toinen yritys painui vastustamattomasti väliin, jolla Lehtinen sai tuo 5-1 lukemat. Ennen vuoron päättymistä Emmi Viitala kotiutti vielä Essi Kyllin, joka toi 6-1 lukemat.

Lapua ei tarvinnut kuin kolme sisävuoroa voittaakseen jakson, mutta viimeisellä vuorollaan se pysähtyi Ysien ulkokenttään. Nopeaan tahtiin Ysit poimivat kaksi paloa ja lukkari Essi Rytteri nappasi kopinnostopalon pääsi Ysit yrittämään lisäjuoksujen tekemistä neljännen aloittavalla.

Viimeisellä vuorollaan Ysit järjesteli etenemään lähteneen Eveliina Rantosen aina kolmoselle saakka ja hän sai kävellä sieltä kotiin tuoden 6-2 kavennuksen, kun Lapuan lukkari Jenna-Kammi Rahnaston kahdesta syötöstä puuttui alkuasento. Hetkeä myöhemmin Emmi Simonen kotiutti Pasin, joka toi 6-3 lukemat, joista lähdettiin tauolle.

Kaveri otti kuskin paikan alussa, mutta onneksi Rytteri pääsi hieman sotkemaan heidän peliään. Tiistaina taululle kirjoitettiin ”Tehdään tästä pesispeli.”. Tiesimme, että tänne on tulossa hyvin yleisöä ja varmasti ensimmäistä kertaa pesispelissä olleille tarjottiin kansallispeliä parhaimmillaan, iloitsi pelinjohtaja Ville Lantta.

Lapua sai ensimmäisellä vuorollaan heti tilanteen päälle ja sarjan lyöjätilastoa johtava Janette Lepistö onnistui kolmannella yrityksellä kotiuttamaan Lämsän.

Ysien ensimmäisellä vuorolla tilanteita saatiin luotua, mutta juoksuja ei tullut. Lisää murheita toi Väreen loukkaantuminen, kun hän oli tulossa kotipesään Heikkisen kotiuksesta. Tilanteessa Väre loukkasi jalkansa viitisen metriä ennen kotipesää. Hänet korvasi ensimmäisen vuoron jälkeen Annika Turtiainen.

Väreen loukkaantuminen oli harmillinen, sillä hän on meille tärkeä pelaaja, mietiskeli Lantta.

Ysit tulivat tasoihin toisessa vuorossa, kun Essi Rytteri järjesteli ajolähdön Henriikka Hariselle ja hänen lyöntinsä putosi polttolinjaan, jolla Hanna Järvi toi tasoituksen.

Kolmannen tasoittavalla Ysit järjesti nopeasti mahdollisuuden johtojuoksuun. Emmi Simonen kumautti pallon kolmospuolelta läpi ja Sarita Heikkinen ehti kiertämään kolmoselle, Simosen juostessa lyönnillään suorraan kakkospesälle saakka. Seuranneesta ajosta Harisen ei onnistunut, mutta toista ajoa purkanut Alava jysäytti pallon väliin ja Heikkinen sai tuoda 1-2 johdon Yseille.

Hanna Järvelle pedattu ajolähtö toi tulosta. Järvi kumautti kauniisti pallon kakkosjatkelle ja Eveliina Rantonen toi Ysit kahden juoksun karkumatkalle.

Lapua petasi viimeisellä sisävuorollaan ensin Lepistölle palottoman ajon, mutta lukkari Rytteri pimensi nelinkertaisen lyöjäkuningattaren täydellisesti ja Lepistön kaikki kolme lyöntiä painuivat laittomiksi. Ajon jatkuessa Eveliina Toppari laittoi kakkosrajaan näpyn ja Rautakorpi toi Lapualle 2-3 kavennuksen. Se ei kuitenkaan riittänyt, kun Jenna Kammi-Rahnaston yritys jakson päätteeksi toi lapualaisille kolmannen palon.

Supervuorossa Lapua iski omalla vuorollaan, kun Laine iski kakkospuolelle väliin ja Silja Syrjälä toi avausjuoksun. Perään Lepistölle tulleen ajolähdön Heikkinen pelasti upealla venytyksellä vuorenvarman läpilyönnin ja vuoro päättyi Rytterin hurjaan tolppaan, josta Kammi-Rahnasto löi pallon kolmospuolelta laittomaksi.

Omalla vuorollaan Ysit tulivat tasoihin, kun Heikkinen järjesteli ensin takatilanteen upealla lyönnillä. Tilanteesta saadut kaksi ensimmäistä ajolähtöä päättyivät kuitenkin paloihin. Kolmannesta Alava pamautti pallon tyylikkäästi väliin ja Heikkinen toi tasoituksen juuri ennen Lapuan tekemää kolmatta paloa.

Kotiutuslyöntikilpailusta tuli huikea näytelmä. Tarvittiin kuusi kierrosta ja 40 paria, kunnes ottelun ratkaisu löytyi. Lapua meni neljättä kierrosta lukuunottamatta jokaisella kierroksella johtoon, mutta Ysit hilasivat itsensä väkisin tasoihin jokaisella kerralla. Kuudennen kierroksen tasoittavalle Ysit lähtivät juoksun takaa-ajoasemasta, mutta Heikkisen tasoitettua kotiutuslyöntikisan lukemiksi 8-8 annettiin ratkaisun avaimet Harisen käsiin.

Harisen niitti kakkossaumaan riitti Rantoselle ja Ysit pääsivät juhlimaan lähes kymmeneen vuoteen ensimmäistä voittoa Lukkarilan pesäpallostadionilta.

– On aivan mahtava voitto. En muista, että olisin ikinä jatkanut peliä noin pitkälle. Tuollainen keli, paljon yleisöä ja huippujoukkue vastassa tekee voitosta mahtavan. Kotimatka lyhenee tämän voiton myötä huomattavasti, iloitsi Pasi ottelun jälkeen.

Onneksi kotareissa tuli huippuvedolla ratkaisu. Ei minulla tytöille ole palaverissa paljoa kerrottavaa, tämä jos mikä oli pesäpalloa parhaimmillaan, päätti Lantta.

 

Kooste kotiutuslyöntikilpailusta Youtubessa

 

Wilin Witonen: Lapuan Virkiä – Pesä Ysit

Wilin Witonen: Lapuan Virkiä – Pesä Ysit

Pelinjohtaja Ville ”Wili” Lantta kertaa jokaisen ottelun jälkeen joukkueen esitystä viidellä lauseella, huomiolla tai ajatuksella. Tällä kertaa Wilin Witosessa on 5+1 kommenttia. Lantta teki samalla hetkellä extrahuomion, kun Henriikka Harinen tälläsi pallon merkistä kakkossaumaan.

– Keskiviikkoillan humppa ja #MarianTalli piti meitä hyvänä!

– Meidän -02 tytöt Rytteri & Pasi ihan huikeita!

– Piestiin muuten kaikki E-Pohjanmaan porukat vieraissa!

– Lukkarilassa on voittoprosentti sata naisten Superissa seuraavilla henkilöillä: Noora Pasi, Eveliina Rantonen, Henriikka Harinen, Essi Rytteri, Elina Väre, Lotta Anttonen ja Jari Komulainen!

– ”Haukkuvat” mediassa jo velhoksi.

Extra:
– Lukkarilan yleisö hiljeni, kuin ”veitsellä leikaten”, kun Harinen pieksi merkistä kakkossaumaan!

Keskiviikkona suunnaksi otetaan Lapua

Keskiviikkona suunnaksi otetaan Lapua

Lauantaina Kempeleessä vierailleet Pesä Ysit suuntaavat jälleen Pohjanmaalle, kun ennen tiistain kierrosta sarjaykkösenä oleva Lapuan Virkiä emännöi heitä.

Kempeleessä lauantaina paikallinen Kiri nappasi Yseistä 2-1 voiton supervuoron jälkeen. Avausjakso päättyi Yseille 4-3 Marianne Roihan onnistuessa kotiuttamaan Noora Pasin. Toisella jaksolla Kempele tiivisti ulkopelaamistaan samalla kun Ysien sisäpelaaminen ei ollut parasta mahdollista ja vei jakson 3-1 lukemin. Supervuoron Kempele vei nimiinsä 1-0.

Vastustaja

Lapuan Virkiä on pitänyt piikkipaikkaa hallussaan lähes koko runkosarjan. Se ehti pelata kauden alusta katsoen 16 ottelua ilman tappiota, kunnes Porin Pesäkarhut kukisti sen heinäkuun puolivälissä kotikentällään 1-0. Kauden toinen tappio tuli sille viime perjantaina, kun Seinäjoen Maila-Jussit yllätti lapualaiset kotikentällään 1-0.

Viidestä viimeisestä ottelustaan Virkiä on voittanut siis kolme. Voitot ovat tulleet Hyvinkään Tahkoa, Manse PP:tä ja viimeisimpänä Rauman Feraa vastaan viime sunnuntaina.

Neljä edellistä lyöjäkuningattaruutta voittanut Janette Lepistö hallitsee joukkueen lyöjä- ja kärkilyöntitilastoa. Viidettä peräkkäistä lyöjäkuningattaren titteliä jahtaava Lepistö on 20:een otteluun iskenyt tehot 5+68=73. Lepistö johtaa lyöjätilastoa 12:n juoksun erolla toisena tulevaan Porin Pesäkarhujen Susanna Puistoon.

Kärkilyöntilastossa Lepistö joukkueensa ykkönen 109:llä kärkilyönnillä vain yhden kärkilyönnin Ysien Marianne Roihaa perässä. Virkiästä Lepistön vanavedessä on Emmi Viitala, joka on kerännyt 20:ssa ottelussa 104 kärkilyöntiä.

Virkiän etenijätilaston ykkönen on Kaisaleena Rautakorpi, joka on tuonut 20:ssa ottelussa 36 juoksua. Koko sarjassa Rautakorpi löytyy viidenneltä sijalta ja kymmenen parhaan joukosta löytyy myös Lapuan Essi Kylli, joka on tuonut 30 juoksua.

Historia

Joukkueiden tämän kauden viimeinen kohtaaminen runkosarjassa on kaikkiaan 38. Superpesiksessä. Lapua on tähänastisista otteluista voittanut 30 ja Ysit seitsemän. Lapua on voittanut kuusi edellistä joukkueiden kohtaamista, sillä Ysien edellinen voitto on toukokuulta 2016. Vierasvoiton hakeminen Lapualta ei ole ollut helppoa, sillä edellisen kerran tuossa Ysit ovat onnistuneet elokuussa 2009, jolloin Pohjanmaalta tuotiin Lappeenrantaan kaksi pistettä 1-2 voitolla.

Wilin Witonen: Lapuan Virkiä – Pesä Ysit

Wilin Witonen: Kempeleen Kiri – Pesä Ysit

Pelinjohtaja Ville ”Wili” Lantta kertaa jokaisen ottelun jälkeen joukkueen esitystä viidellä lauseella, huomiolla tai ajatuksella. Tällä kertaa Lantta paljastaa millainen keskustelu Marianne Roihan ja Lantan välillä käytiin ennen kapteenin lyömää avausjakson ratkaisujuoksua.

– Iso piste isossa kuvassa.

– Avausjakso ei ollut nättiä, mutta tulos ratkaisee.

– Roiha kysyi avausjakson neljännen tasoittavalla, että ”Mitä teen?” Kerroin, että nyt on momentum ja lyöt viimeisellä kakkosrajaan riskillä. Jakso päättyi läpilyöntiin.

– Tuomarikaksikko Rautiainen & Rautiainen totesi pelin jälkeen, että ilman sitä toisen jakson harmittavaa läpäriä olisitte saaneet kaikki kolme pinnaa.

– Supervuorossa KeKi oli meitä parempi kaikessa ja ansaitsi sitä kautta ilman muuta bonuspinnan.

Yksi piste lähti mukaan Kempeleestä

Yksi piste lähti mukaan Kempeleestä

Ysit nappasivat avausjaksolta hienon 3-4 voiton, mutta toisella jaksolla Kempeleen Kiri nousi takaa rinnalle ja lopulta supervuorossa ohi. Kaksi pistettä pohjoispohjanmaalaisille 2-1 (3-4, 3-1, 1-0) lukemin.

Ysien osalta ottelu lähti erinomaisesti käyntiin, kun Kempeleen sisäpelaaminen tökki pahasti. Vasta viides lyömässä käynyt pelaaja pääsi kentälle etenemään. Emäntien vuoro loppuikin lyhyeen, kun Ysien etukenttä napsi tärkeitä palloja kiinni ja poltti nopeasti etenijät.

Omalla sisävuorollaan Ysit järjestelivät nopeaan tahtiin ajolähdön. Pelinjohtaja Ville Lantta oli selvästi merkannut kotiutuspaikaksi Kempeleen kakkospuolen, sillä jokainen Ysien avausjakson juoksu tuli tuolta puolelta. Ensimmäisessä vuorossa Henriikka Harinen laittoi ulkokentän suorittamaan ja Noora Pasi ehti tuomaan ottelun avausjuoksun.

Kempele tuli toisessa vuorossa tasoihin Neea Mikkolan läpilyönnillä, jolla Annika Linna toi juoksun. Kotijoukkueen sisäpeli ei kuitenkaan ollut parhaissa voimissaan avausjaksolla, vaan tilanteita se sai luotua harvakseltaan.

Kolmannen tasoittavalla Ysit siirtyivät johtoon ja koko tilanne sai alkunsa lukkari Elina Kärsämän polttoheitosta kohti kakkospesää. Pallo painui pahasti ohi pesästä ja Ysit saivat luotua ajolähdön. Aikalisän jälkeen Marianne Roiha laittoi jälleen ulkokentän suorittamaan ja palautusheitto Kärsämälle oli sellainen, että Eveliina Rantonen ehti tuomaan Ysit 1-2 johtoon.

Hetkeä myöhemmin Siiri Pulkkinen sai ajolähdöstä mahdollisuuden ja Elina Väre toi Yseille 1-3 johdon, kun Pulkkisen lyönti sirvahti ulkopelaajan räpylästä.

Viimeiseen vuoroon Kempele tuli otteluun mukaan, kun ottelun tuomaristo vihellettyään ensin laittoman lyönnin katsoi pienen palaverin jälkeen lukkari Essi Rytterin estäneen Jutta Myllyniemen lyötyä kakkosrajanäpyn. Tuomaristo myönsi tilanteesta Kempeleen kärkietenijälle vapaataipaleen ja heti perään Emmi Särkioja iski ottelun tasoihin välilyönnillä.

Viimeisellä tasoittavallaan Ysit kuitenkin rakensivat tilanteen, kun Kärsämä päästi ensin Pasin väärän turvin etenemään ja heitti sen jälkeen pallon ohi ykköspesästä. Kolmantena lyömään tullut Marianne Roiha iski pallon kakkosrajasta ulkopelaajan räpylän kautta kauas maisemaan ja Pasi toi kakkospesältä saakka jakson voittojuoksun.

Toisen jakson alku ei kummaltakaan joukkueelta ollut mitään sisäpelin juhlaa. Kumpikin joukkue sai kahteen ensimmäiseen vuoroon luotua yhden kolmostilanteen, eikä kotiutukset niistä olleet sellaisia, joista todellista juoksun uhkaa olisi syntynyt. Ysien puolelta kotiutusta pääsi yrittämään Harinen, jonka pommitus kohti kakkospolttajaa ei kuitenkaan tuonut tulosta.

Saatiin avausjakso vähän helpolla, mutta olimme räpylässä hyviä. Kempele paransi pelaamistaan toiselle jaksolle ja meillä lyöntien laatu heikkeni. Etenkin ykköstilanne oli tänään meille vaikea toisella jaksolla, emmekä päässeet sen takia hyökkäämään, mietiskeli joukkueen pelinjohtaja Ville Lantta.

Kummankin joukkueen hakiessa omaa sisäpelaamistaan onnistui Ysit tekemään avausjuoksun kolmannessa vuorossa. Annika Turtiainen järjesteli Susanna Alavan kolmoselle ja Harisen kotiutuslyönti väliin riitti helposti Alavalle.

Kempele tuli tasoihin omalla kolmannella vuorollaan, kun Elina Kärsämän välilyönti pomppasi yli koppari Rantosen ja Kärsämä kiersi kunnarin. Tästä kotijoukkue sai hengen päälle ja iski nopeaan tahtiin kaksi juoksua lisää Sara-Ella Kemppaisen ja Mikkolan onnistuessa kotiutuksissaan.

Ottelun mentyä supervuoroon ei Ysit saaneet painetta luotua Kempeleen ulkokenttää vastaan. Kun Ysit eivät omalla vuorollaan päässeet edes kakkoselle, järjesti Kempele puolestaan heti kärjestä ajolähdön, josta Emmi Särkioja iski ottelun ratkaisun.

Tappion myötä ero viimeisessä pudotupelipaikassa kiinni olevaan Kempeleeseen venähti kolmeen pisteeseen. Toisaalta ero ensimmäisellä karsijan paikalla olevaan Mynämäen Vesaan on nyt yhdeksän pistettä. Lantta halusi mielummin katsoa isompaa kuvaa kuin yhden ottelun tulosta.

Toisen jakson laatu oli vähän vaatimaton, mutta kun tälläiselle pitkälle retkelle lähtee aikaisin aamulla, niin isossa kuvassa yhteen pinnaan pitää olla tyytyväinen.