Wilin Witonen: Pesä Ysit – Manse PP

Wilin Witonen: Pesä Ysit – Manse PP

Pelinjohtaja Ville ”Wili” Lantta kertaa jokaisen ottelun jälkeen joukkueen esitystä viidellä lauseella, huomiolla tai ajatuksella. Manse PP:tä vastaan pelatusta ottelusta ruoska heilui myös viuhkan varressa olleen henkilön suuntaan.

– Harvoin voittaa peliä, jos ei lyö yhtään juoksua.

– Ulkopeli toimii yllättävän hyvin ja takatilanteessa ei ihan mahdottomasti annettu lapsuksia.

– Kotiuttaminen on oma taiteenlajinsa ja myös minun pitää pystyä auttamaan enemmän pelaajia.

– Olihan se vähän hassu tilanne, kun kenenkään ei ymmärtääkseni pitänyt liikkua mihinkään suuntaan, mutta silti kaksi pelaajaa oli kopilla irti pesiltä. Tuloksena vuoronvaihto.

– Essi Rytterin debyytti lavalla sai jopa Pokelan Jarkonkin kehumaan Ysien omaa kasvattia.

Tamperelainen mörkö ei hellitä

Tamperelainen mörkö ei hellitä

Manse PP katkaisi Ysien kustannuksella kolmen ottelun tappioputkensa hakemalla Vanhikselta kolme pistettä 0-2 (0-3, 0-2) lukemin. Tappio oli Yseille 13. peräkkäinen tamperelaisjoukkuetta vastaan.

Ysien orastavat sisäpeliongelmat jatkuivat kotiottelussa Manse PP:tä vastaan. Poislukien avausjakson parittomia vuoroja, jossa joukkue sai heti vuoron alkuun lyöjällä tilanteen päälle, oli avausjakson kahdessa muussa vuorossa Yseillä ongelmia hyökätä tamperelaisten tiivistä ulkokenttää vastaan.

Manse avasi juoksutilinsä ensimmäisessä vuorossa, kun Anna Ala-Kauhaluoma löi kierrenäpin kakkosrajaan ja Mirka Rintamäki toi joukkueelleen juoksun.

Vielä kolmannessa vuorossa Ysit sai luotua ajolähdöt Henriikka Hariselle ja Siiri Pulkkiselle, mutta ajolähtöjen purkaminen tuotti Yseille vaikeuksia. Eveliina Rantonen huudatti kotiyleisöä iskemällä pallon kakkosrajasta läpi, mutta kunnaria yrittäessään paloi kolmoselle.

Ysien lukkari Fanni Kanervalle sattui musta hetki kolmannen vuoron tasoittavalla, kun Henna Peltokangas ja Mirka Rintamäki pääsivät tuomaan juoksut vapaataipaleella. Pelinjohtaja Lantta reagoi tauolla tuomalla toiselle jaksolle lukkariksi ensimmäisen superpesisottelunsa kakkospolttajana aloittaneen ja Ysien tyttöjen superpesisjoukkueen lukkarina pelaavan Essi Rytterin.

Kanervan siirryttyä jokeriksi tuli lyövään kokoonpanoon Annika Turtiainen numeroksi kuusi.

Manse lyö palloa ruutuun ja luottaa ulkopeliinsä tyylillä tehkää palot jos pystytte. Me ei ihan pystytty tänään, vaikka momentumia oli. Omista paikoista pitäisi pystyä lyömään paremmin juoksuja, vaikka ihan parasta jalkaa ei meillä tänään ollut. On selvää, ettei peliä voikaan voittaa, jos ei tee juoksuja, mutta tämä oli juuri niin Ysit-Manse pelin näköinen ottelu, kuin vain olla ja voi, kuvaili Ysien pelinjohtaja Ville Lantta.

Toisella jaksolla Ysit esittivät erinomaista ulkopeliä. Ensimmäisessä vuorossa Susanna Alava huudatti kotiyleisöä hakemalla vaikean lyönnin keskeltä kenttää ja polttamalla tulisella tappoheitolla Henna Suomisen kakkoselle.

Mansen karattua kolmen juoksun johtoon Ysit sai neljännen tasoittavalle erinomaisen alun, kun ensimmäisenä lyönyt Noora Pasi toimitettiin kolmoselle asti. Ajolähtöä purkaamaan tulleet Emmi Simonen ja Henriikka Harinen eivät kuitenkaan onnistuneet iskemään Manse ulkokentästä juoksua, jolla kiri oltaisiin saatu käyntiin.

En tiedä olinko antanut vaatimattomia ohjeita tai ei oltu niin tarkkaan mietitty, mutta niitä muutamia virheitä ei saisi tulla, sillä ne näkyy taululla heti. Meidän pitää parantaa kotiutuksia, vaikka viimeksi kotipelissä lyötiin 45%:sti kotiin. Ei me tänään huonosti pelattu, mutta Manse oli tänään vahva, päätti Lantta.

Manse PP vieraaksi Vanhikselle

Manse PP vieraaksi Vanhikselle

Ysien kausi jatkuu huomenna, kun Vanhikselle tulee vastaan tamperelainen Manse PP. Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kerran aiemmin ja tuolloin Halli-SM:n alkulohkossa Tampere oli 2-0 lukemin parempi.

Viidestä ensimmäisestä ottelustaan kuusi pistettä napanneet ja seitsemännellä sijalla sarjataulukossa olevat Ysit kohtasivat viime viikolla Hyvinkään Tahkon kahdesti peräkkäin ja Tahko vei keskinäisistä otteluista sarjapisteet 4-1. Ensimmäinen kohtaaminen Hyvinkäällä päättyi Tahkolle 1-0 ja toinen kohtaaminen Vanhiksella viime perjantaina supervuoron jälkeen 1-2.

Etenkin toisessa ottelussa Yseillä oli mahdollisuus napata kaikki pisteet mukaansa, mutta pienet virheet niin sisä- kuin ulkopelissäkin maksoivat pisteitä. Paljon positiivistakin viime viikon otteluista löytyi ja etenkin Siiri Pulkkisen sisääntulo Superpesikseen oli upea. Ensimmäistä superpesisotteluaan viime perjantaina pelannut Pulkkinen iski uran avausjuoksunsa tyylikkäästi Vanhiksen kakkosrajasta ja Hanna Järvi sai tuoda Yseille juoksun.

VASTUSTAJA

Tamperelainen Manse PP löytyy sarjataulukosta Yseihin nähden yhtä sijaa alempaa. Kahdeksantena oleva tamperelaisryhmä on kahden avausvoiton jälkeen kolmen ottelun tappioputkessa. Avauskierroksilla se kaatoi Rauman Feran ensin Espanjan Fuengirolassa 2-0 ja kotimaan kamaralla Kempeleen Kirin 1-0, mutta on tuon jälkeen hävinnyt Porin Pesäkarhuille, Seinäjoen Maila-Jusseille ja Jyväskylän Kirittärille. Kolmesta tappio-ottelusta tamperelaiset ovat saaneet matkaansa yhden pisteen.

Anniina Kiviharjun, Mira Kolehmaisen, Nina Taipaleen ja Jatta Vuorisen laitettua piikkarinsa naulaan Manse hankki riveihinsä kahdeksan uutta pelaajaa. Tamperelaisten riveihin siirtyivät talven aikana Anna Hemmilä Oulun Lipottarista, Nea Koskela Hämeenkyrön Räpsästä, Siiri Leppänen Hämeenlinnan Paukusta, Sini Mäkelä Porin Pesäkarhuista, Mikaela Pihlajamäki Janakkalan Janasta, Mirka Rintamäki Lapuan Virkiästä ja kahdeksan edellistä kautta Pesä Ysejä edustanut Essi Pehrman.

Manse on tämän kauden aikana iskenyt kaikkiaan 27 juoksua, joista se on saanut kaksi harhaheitolla. Joukkueen 25:stä lyödystä juoksusta peräti 18 on tullut kaksikko Henna Suominen-Susanna Kylä-Kause mailasta. Suominen on iskenyt tällä kaudella tamperelaisille 11 juoksua, kun Kylä-Kauseen maila on puhunut seitsemän kertaa.

Etenijöistä tamperelaisten ykkönen on Henna Peltokangas, joka on tuonut yhdeksän juoksua. Peltokankaan merkityksestä etenijänä kertoo sekin, että tamperelaisista seuraavat neljä pelaajaa etenijätilastossa ovat tuoneet yhteensä kymmenen juoksua Manselle.

Kärkilyöntitilastossa kolme Manse PP:n parasta pelaajaa miehittää sijoja 23-25. Henna Suominen, Susanna Kylä-Kause ja Mirka Rintamäki ovat kukin keränneet kasaan 20 kärkilyöntiä. Kuriositeettina sanottakoon, että Ysien puolelta neljä pelaajaa on kärkilyöntitilaston 15:n parhaan joukossa, kun Marianne Roiha (28) on kolmantena, Elina Väre (25) kahdeksantena, Sarita Heikkinen (24) 13:ntena ja Eveliina Rantonen (23) 15:ntenä.

HISTORIA

Myös Mansen Räpsä nimellä Superpesistä pelanneet tamperelaiset ovat olleet todella hankala vastus Pesä Yseille. Joukkueet ovat kohdanneet kaikkiaan 14 kertaa ja Manse on napannut keskinäisistä otteluista 12 peräkkäistä voittoa. Edellisen kerran Pesä Ysit kaatoivat Mansen 07.08.2013, jolloin Ysit voittivat Vanhiksella 2-0 lukemin.

B-tytöille kauden toinen voitto

B-tytöille kauden toinen voitto

Pesä Ysien B-tytöt nappasivat kauden toisen kolmen pisteen voittonsa, kun Lahti kaatui lukemin 0-2 (0-7,4-5). Pisteet irtosivat tasapainoisella esityksellä, vaikka kokoonpanoa jouduttiinkin muokkaamaan pelin aikana.

Ensimmäinen jakso oli selkeää Ysien hallintaa. Ulkopeli oli liikkuvaa ja lukkari Rytteri irrotti vastustajan etenijöitä pesiltä tasaiseen tahtiin. Vuoron ensimmäinen juoksu syntyi Rytterin vapaalla lyönnillä ja kotiin ehti kärki Lotta Anttonen. Seuraavista kolmesta juoksusta vastasivat kaksikko Iina Myyrä – Venla Rantamäki, ja taululle merkittiin jo 0-4. Saana Summasen, Fanny Pasosen ja Johanna Rautalahden nakuteltua vielä juoksun per naama ja ulkopelin pidettyä vastustajan nollissa, merkittiin ensimmäinen jakso Yseille 0-7.

– Tänään esitettiin tasapainoista ja hallittua ulkopeliä, mikä mahdollisti rauhallisen työnteon sisällä. Joukkueesta näki, että kentällä nautittiin eikä liikkuva ulkopeli antanut vastustajalle siimaa. Oltiin kuskin paikalla ensimmäisestä viimeiseen vihellykseen ja hyvä peruspeli riitti kolmeen pisteeseen. Tämän päivän tekemiseen voi olla tyytyväinen, kertoi joukkueen pelinjohtaja Anu Rämö.

Toinen jakso jatkoi ensimmäisellä jaksolla jatkunutta hyvää virettä ja ensimmäisen vuoroparin jälkeen taululle nakuteltiin lukemat 0-2. Seuraavissa vuoroissa Ysit ja Lahti löivät vuorotellen yksittäisiä juoksuja ja neljännen aloittavalle lähdettiin 2-5-lukemissa. Pieni herpaantuminen kävi läpi Ysien ulkokentän ja Lahti tuli vielä juoksun päähän, mutta ulkopeli piti ja toinenkin jakso jäi Yseille, eikä tasoittavaa ollut tarvetta käyttää.

Pelattiin hyvää ulkopeliä ja sisällä saatiin tehtyä rutkasti tilannetta. Pelissä näkyi voitonhalu ja oli kiva huomata että jokainen nautti pelaamisesta, kertoi puolestaan joukkueen kapteeni Essi Rytteri.