Pesäpallon naisten Halli-SM-turnauksessa neljä vahvaa ennakkosuosikkia

Urheilugaaloissa palkittiin koulu-seura -yhteistyöstä 
28.1.2018
Superpesisjoukkueen pelaajakortit 2018 julkaistu
13.2.2018

Pesäpallon naisten Halli-SM-turnauksessa neljä vahvaa ennakkosuosikkia

Pesäpallon naisten Halli-SM-turnaus pääsee vauhtiin Lapuan alkuturnauksen merkeissä sunnuntaina 11.2. Ainoastaan lohkovoittajat etenevät neljän parhaan lopputurnaukseen, joka pelataan Tampereella lauantaina 10.3.

Suosikit ovat tuttuja mitalijoukkueita viime vuosilta. Kirittäret Jyväskylästä, Lapuan Virkiä, syksyn mestari Manse PP Tampereelta ja hallimestaruuttaan puolustava Pesäkarhut Porista tavoittelevat lopputurnauspaikkaa eri lohkoista.

Viime kaudella naisten Superpesiksessä nähtiin kuitenkin yllätyksiä. Hallissa Pesä Ysit Lappeenrannasta ponnisti hopealle ja kesäkaudella Kempeleen Kiri nousi välieriin katkaisemalla Jyväskylän 16 SM-mitalin sarjan. Nykyisin Kankaanpään Mailan miesten superpesisjoukkueen pelinjohtajana toimiva Jukka Karttunen pitää silti neljän kärkeä vaikeasti lyötävänä.

– Kova yllätys on, jos ennakkosuosikeiden ulkopuolelta joku yltää lopputurnaukseen. Aina tietysti jollekin yllätykselle on paikkansa. En kuitenkaan jaksa uskoa, että neljän ennakkosuosikin – Kirittärien, Porin, Tampereen ja Lapuan – hegemoniaa vahvasti murrettaisiin. Seinäjoen Maila-Jussit saattaisi olla lähimpänä haastajana.

Syksyllä jo puolivälierissä pudonnut Kirittäret aloitti ryhtiliikkeen välittömästi. Pelinjohtajaksi palasi Jussi ”Nalle” Viljanen, joka kutsui joukkonsa kokoon ulkoharjoituksiin vielä syyskuun pimenevinä iltoina. Harjoituskausi on edennyt ilmeisen onnistuneesti.

– Jyväskylässä pelattiin todella kovatasoinen ja vahvoja tunteita pursunnut harjoituspeli Kirittäret-Lapua. Harvoin on tässä vaiheessa vuotta nähty vastaavaa. Kirittäret on harjoitellut paljon ja Lapuakin päässyt viikoittain omaan halliinsa. Paljon työtä on tehty jo talvikaudella, Karttunen kertoo.

Harjoitusottelussa Lapua oli parempi 0-1 (1-2, 2-2). Seuraavaksi joukkue emännöi ensimmäistä alkuturnausta kotihallissaan Raumalta palanneen lukkarin Jenna Kammi-Rahnaston johdolla sunnuntaina. Vastaan asettuvat syksyn välieräjoukkue Kempeleen Kiri ja uudistunut Oulun Lipottaret. Karttunen odottaa mielenkiinnolla pelinjohdon rakentamaa kokonaisuutta.

– Lapualla on uudet pelinjohtajat. Kakkospelinjohtaja Jussi Haapakoski ei ole aiemmin ollut naisjoukkueen mukana ja Niskasen Tompallakin (Tomi) on vuosien tauko naisten Superpesiksestä. Lisäksi useat kokeneet pelaajat, kuten Saija-Maria Saari, lopettivat uransa. Alueella on kuitenkin nuoria lahjakkaita pelaajia, joita nostetaan rohkeasti mukaan kokoonpanoon.

Pesäkarhujen uusia vahvistuksia ovat Itä-Länsi-pelaajat Emilia Linna ja Kaisa-Maija Rosvall, joiden lisäksi pitkään loukkaantumista kärsinyt Emilia Itävalo palaa takaisin kokoonpanoon. Kirittärien ryhmään ovat talven aikana liittyneet viime kesän Itä-Lännen kärkipelaajat, nuori tähti Ella Korpela ja Eeva-Mäki-Maukola.

– Manse PP:n muutokset ovat kaikkien pienimpiä. Lapualla palaset ovat vaihtuneet eniten.

Huippupesäpallo on nykyisin entistä ympärivuotisempaa. Tavoitteellinen harjoittelu aloitetaan viimeistään lokakuussa, mistä lähdetään rakentamaan omaa peliä kohti kesää. Karttunen pitää Halli-SM-turnausta merkittävänä välietappina joukkueille.

– Suurin juttu on halliolosuhteiden parantuminen, vaikka eri puolilla Suomea tilanne onkin hyvin erilainen. Alustat ovat muuttuneet pesis-ystävällisempään suuntaan, kun kumirouhe on poistunut käytöstä. Pallo kulkee nopeasti, halleissa on enemmän tilaa ja led-valaistuksen myötä pallo näkyy erittäin hyvin. Edelleen tietysti hallissa ovat erityispiirteensä, kuten toisella voidaan lyödä rajaan merkistä, eikä kopinnostopaloja tule niin paljoa. Ne kuuluvat halliin, mutta kokonaisuutena peli on mennyt paljon kesän pelin suuntaan.

– Hallipelit ovat jokaiselle joukkueelle tärkeitä. Monet ovat varmasti tehneet vaihtoehtoisia suunnitelmia, jos tavoite lopputurnauspaikasta ei toteudukaan.

Lisätietoa: https://www.pesis.fi/superpesis/naiset/
Naisten Halli-SM-otteluohjelma: http://www.pesis.fi/superpesis/naiset/halli-sm/
Viikonlopun kokoonpanot: http://www.pesis.fi/superpesis/naiset/halli-sm/kokoonpanot/
Tulospalvelu: http://www.pesistulokset.fi/cgi-bin/tilastot/lista2.py
Pelaajaliikennettä kaudelle 2018: http://www.pesis.fi/@Bin/34757283/NSU-2018-joukkueet.pdf

 

Teksti: Pesäpalloliiton tiedote

Kuvassa viime kauden Halli-SM hopeajoukkue.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *